13 lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac

13 lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac

Puterea mentala nu se reflecta intotdeauna in ceea ce faci, ci si in ceea ce nu faci. In cartea 13 Things Mentally Strong People Don't Do, autorul ei, Amy Morin, scrie ca dezvoltarea puterii mentale presupune o abordare din trei perspective: controlul gandurilor, a comportamentelor si a emotiilor.

Exista 13 lucruri pe care oamenii puternici nu le fac:

1.  Nu pierd timp cu autovictimizarea

Sa te autocompatimesti este distructiv, noteaza Amy Morin, pentru ca “sa te complaci in autovictimizare te impiedica sa traiesti viata in mod total.”

O astfel de atitudine consuma timp, creeaza emotii negative si raneste relatii. Secretul este sa nu treci cu vederea partile frumoase ale vietii si sa apreciezi ceea ce ai, crede autoarea. In acest mod, vei putea inlocui autocompatimirea cu recunostinta.

2.  Nu renunta la puterea lor

Oamenii renunta la puterea lor cand le le lipsesc limitele fizice si emotionale, crede autoarea Amy Morin. De aceea, este necesar sa fii in stare sa iti sustii opinia si sa pui punct de fiecare data cand este nevoie.

Daca alti oameni au putere si control asupra actiunilor tale, atunci ei incep sa iti defineasca succesul si valoarea. Este important sa iti urmaresti scopurile si sa muncesti cat mai mult pentru a le desavarsi si implini.

Morin ia ca exemplu cazul lui Oprah Winfey, pentru ca povestea ei este despre cum poti reusi sa depasesti obstacolele in viata. Winfrey s-a infruntat cu saracia si abuzul sexual, dar in ciuda acestor situatii triste din viata ei “a hotarat sa aleaga cum o sa fie definita in viata, prin faptul ca nu a renuntat la puterea ei”, a precizat Morin.

3. Nu sunt intimidati de schimbare

Morin considera ca exista cinci etape ale schimbarii: pre-contemplarea, contemplarea, pregatirea, actiunea si intretinerea schimbarii.

Parcurgerea fiecarei etape este cruciala. Sa faci schimbari poate sa para ceva infricosator, dar a te da inapoi de la schimbare iti stagneaza cresterea personala.

“Cu cat astepti mai mult, cu atat devine mai greu”, subliniaza Morin, “iar alti oameni te vor depasi”.

4. Nu se concentreaza pe lucrurile pe care nu le pot schimba

Este bine sa incerci sa iti recapeti puterea, sa imbratisezi schimbarile, sa iti depasesti temerile, in timp ce iti antrenezi creierul pentru obtinerea fericirii si a succesului.

Morin este de parere ca: “Poate ca ai un sentiment de siguranta atunci cand detii toate lucrurile sub control, dar sa te gandesti ca ai puterea de a trage sforile poate sa se transforme intr-o problema”.

“Nevoia de control este, intr-un fel, un raspuns la anxietate. In loc sa incerci sa te concentrezi pe gestionarea anxietatii, incerci sa controlezi mediul”, afirma Morin.

Solutia? Schimbarea atentiei de la lucrurile pe care nu le poti controla iti poate creste bucuria, slabi stresul, si conduce la relatii mai bune si deschiderea spre noi oportunitati.

5. Nu isi fac griji sa fie placuti de toata lumea

Deseori, ne judecam pe noi insine in functie de opiniile celorlati oameni din jur, atitudine care se opune puterii mentale.

Morin este de parere ca oamenii care vor sa fie mereu pe placul celorlalti isi irosesc timpul si sunt usor de manipulat. Este in regula sa te simti uneori suparat sau dezamagit, mai ales ca nu poti multumi pe toata lumea.

Daca vei renunta sa depinzi de opiniile celorlati, o sa dobandesti o putere si o siguranta mai mare de sine.

6. Nu le este frica sa isi asume riscuri calculate

Oamenilor le este frica deseori sa isi asume riscuri: fie ca sunt financiare, fizice, emotionale, sociale, sau relationate cu business-ul. Dar aceasta teama poate sa fie cauzata si de lipsa de cunoastere.

“O lipsa de cunoastere despre cum sa calculezi riscul conduce la o frica exagerata”, considera Amy Morin.

Pentru o mai buna analiza a riscurilor, iti poti adresa urmatoarele intrebari:

Care sunt costurile potentiale? Care sunt beneficiile potentiale? Cum ma va ajuta acest lucru in atingerea scopului? Care sunt alternativele? Cat de profitabil ar fi sa fac acest lucru, luand in calcul cel mai bun scenariu posibil, odata devenit realitate? Care este cel mai rau lucru care s-ar putea intampla si cum as putea reduce riscul pentru a preintampina aceasta situatie? Cat de rau ar fi daca cel mai rau scenariu ar deveni realitate? Cat de mult ma va afecta decizia aceasta in urmatorii cinci ani?

7. Nu raman intepeniti in trecut

Trecutul trebuie sa ramana in urma. Nu ai cum sa schimbi ceva ce s-a intampla deja, iar “stagnarea este autodistructiva, pentru ca te impiedica sa te bucuri de prezent si sa iti faci planuri pentru viitor”, mai ales ca nu rezolva problemele si conduce la depresie, atrage atentia Morin.

Insa se pare ca exista beneficii atunci cand te gandesti la ceea ce s-a intamplat in trecut. A te gandi la lectiile invatate, luand in calcul intamplarile mai mult decat emotiile, si sa privesti situatia dintr-o noua perspectiva poate sa fie de ajutor, in opinia lui Morin.

8. Nu repeta greselile

Oamenii puternici isi analizeaza greselile si fac un plan pentru a fi siguri ca evita repetarea acelor greseli in viitor. Intotdeauna isi asuma responsabilitatea pentru greselile comise.

9. Nu detesta succesul altor oameni

Un lucru foarte important de urmarit este faptul ca toata atentia pe care o oferi succesului altuia te va indeparta de la drumul tau personal. Si, chiar in situatia in care obtii succesul, se poate intampla ca aceasta victorie sa nu iti mai aduca atata bucurie pentru ca toata atentia iti este indreptata asupra vietii altora. In acelasi timp, iti poti ignora talentele si neglija relatiile, cu o astfel de atitudine toxica.

10. Nu renunta dupa primul esec

Succesul nu este imediat, iar esecul este aproape intotdeauna un obstacol pe care va trebui sa il depasesti. De exemplu, lui Theodor Giesel- cunoscut in lume ca Dr. Seuss- i-a fost respinsa prima carte de mai bine de 20 de editori. Iar astazi este un nume celebru in intreaga lume. Amy Morin s-a oprit la exemplul acesta, tocmai pentru a arata ca viata este plina de surprize, iar situatiile dificile nu trebuie sa ne scada increderea in propriile noastre puteri.

Sa te gandesti la esec ca la ceva inacceptabil sau ca la o sentinta asupra capacitatilor tale, cum ca nu ai fi destul de bun sau competent nu are rost, pentru ca nu este o definitie a puterii tale mentale.

11. Nu le este frica de timpul petrecut in singuratate

In cartea sa, Morin a notat cateva dintre beneficiile singuratatii:

-  Singuratatea la birou poate mari productivitatea

-  Timpul petrecut de unul singur poate creste empatia

-  Singuratatea alimenteaza creativitatea

-  Abilitatile solitare sunt bune pentru sanatatea creierului

12. Nu considera ca lumea le datoreaza ceva

Este usor sa simti furie la adresa lumii, pentru greselile tale sau lipsa de succes, dar adevarul este ca lumea nu iti datoreaza nimic. Tot ce castigi trebuie obtinut prin efort personal.

13. Nu se asteapta la rezultate imediate

Oamenii slabi sunt de obicei foarte nerabdatori. Isi supraestimeaza abilitatile si subestimeaza timpul necesar pentru realizarea unor schimbari, fiind de parere ca vor obtine rezultate marete imediat.

Dar cel mai important este sa iti pastrezi ochii atintiti "pe premiul cel mare” si sa lucrezi in mod constant pentru scopurile si visurile tale, pe termen lung. Cu siguranta, te vei lovi si de obstacole si esecuri, dar progresul nu va intarzia sa apara, daca esti perseverent si motivat.

 

Sursa: Business Insider