10 sfaturi esentiale de care sa tii cont cand vrei sa incepi un business

10 sfaturi esentiale de care sa tii cont cand vrei sa incepi un business

 

Sa incepi un business de la zero nu este cu siguranta usor, insa este un inceput bun in cazul in care iti doresti sa te dezvolti profesional. De regula, cele mai bune sfaturi care iti asigura succesul in afaceri le inveti de la cursurile de specialitate sau, in cel mai usor caz, de la oamenii care au deja succes.

 

Exista foarte multe reguli si trucuri pe care le poti pune in aplicare cand pornesti o afacere de la zero, iar cele mai multe dintre ele te ajuta sa iesi din zona de confort si sa gandesti noi strategii de dezvoltare.

 

Mai mult decat atat, este important sa mentionam ca intregul proces nu este unul destul de simplu, pentru ca la fiecare pas descoperi si inveti lucruri noi.

 

In orice caz, cu cat incepi sa pui in aplicare cele mai bune sfaturi de business, cu atat iti va fi mai usor sa iti dezvolti afacerea.

 

Iata 10 sfaturi esentiale de business pe care le poti pune in aplicare:

 

10. Nu cauta motive sa renunti la ideile tale

 

Se spune ca orice afacere de succes a pornit de la o idee, iar acest lucru este perfect adevarat. Foarte multi oameni isi doresc sa devina antreprenori, insa putini dintre ei ajung sa isi vada visul implinit. Principalul motiv pentru care foarte multe bussines-uri nu prind contur este acela ca mereu apar motive de a renunta la orice plan, iar printre acestea se numara lipsa timpului sau lipsa capitalului. Sunt foarte multe responsabilitati care vin la pachet cu inceperea unui business, insa este important sa nu cauti motive sa renunti, ci sa iti stabilesti obiective si sa le duci la indeplinire.

 

9. Impartaseste-ti ideile

 

Foarte multi oameni nu vorbesc despre planurile lor de afaceri de teama ca acestea nu vor avea succes sau de teama ca nu vor primi un feedback pozitiv. Indiferent ce business vrei sa dezvolti, este important sa vorbesti despre ce vrei sa faci. Participa la seminarii, discuta cu prietenii sau cu alti antreprenori, participa la work shop-uri de antreprenoriat si nu uita sa te documentezi in permanenta.

 

8. Intereseaza-te despre procedurile legale

 

Daca vrei sa iti deschizi o afacere, primul pas si cel mai important este acela sa stii totul despre procedurile legale. Foarte multi oameni se confrunta cu probleme serioase, ratacesc acte si documente importante sau nu stiu care sunt procedurile pe care trebuie sa le urmeze, iar toate aceste lucruri ii tin pe loc. Consulta un specialist sau un avocat pentru a clarifica orice neclaritate pe care o ai.

 

7. Pune accent pe echilibru

 

Sa fii la curent cu toate procedurile legale si sa stii foarte bine ce pasi trebuie sa urmezi nu este suficient. O afacere de succes se dezvolta in timp si este nevoie sa te implici 100%. Sa fii pasionat de ceea ce faci inseamna sa ai mereu idei noi, sa pui accent pe dezvoltare, crestere si sa fii dornic sa inveti lucruri noi. Nu te limita doar la ce stii, invata de la antreprenori de succes si nu uita ca in tot ce faci trebuie sa existe un echilibru. Drumul de la idee la afacere poate fi foarte simplu, daca tii cont de toate aceste sfaturi!

 

6. Calculeaza costurile

 

Sa spunem ca ai deja o idee de business si stii foarte bine cum poti sa simplifici tot, astfel incat sa iti fie cat mai simplu sa te lansezi pe piata si sa atragi clienti, dar cum ramane cu toate costurile legate de infiintarea unei firme si inceperea activitatii? Este important sa calculezi toate costurile posibile, indiferent ce implica deschiderea unei afaceri. Mai mult decat atat, este important sa iei in calcul si unele costuri neprevazute, care iti pot afecta bugetul si care te pot impiedica sa iti cresti afacerea.

 

5. Nu renunta la job

 

Daca ai deja un job full time si te gandesti sa pornesti o afacere de la zero, nu este cel mai indicat sa renunti la un venit constant. Dezvolta-ti treptat afacerea si vei descoperi ca este mult mai usor sa devii antreprenor. Orice business are nevoie de timp, asa ca incearca sa nu te stresezi. Da-ti timp sa-ti pui ideile in aplicare!

 

4. Fii pregatit pentru esec

 

Stim, nu este un sfat incurajator, insa foarte multi oameni care se gandesc sa isi deschida un business nu se gandesc ca exista posibilitatea sa ajunga la faliment intr-un timp destul de scurt. Gandeste-te ce vei face in cazul in care vei ramane fara capital sau in cazul in care nu poti sa acoperi creditele la banca. Este important sa ai in vedere si acest amanunt, intrucat te va ajuta sa gandesti un plan de rezerva. Pregateste-te pentru orice situatie pe care o poti intampina si astfel vei avea sanse mult mai mari sa dezvolti un business de succes.

 

3. Invata de la cei mai buni

 

Odata ce stii ce business vrei sa pornesti si vrei sa iti asumi riscuri, este bine sa inveti de la cei mai buni, in special de la cei care activeaza in acelasi domeniu in care vrei sa te dezvolti si tu. Pe masura ce vei cunoaste noi oameni, vei descoperi cat este de usor sa obtii informatii, sfaturi sau chiar sa atragi investitori. Gandeste-te cat de usor va fi sa primesti indrumare din partea unor antreprenori de succes.

 

2. Simplifica orice idee pe care o ai

 

Foarte multi antreprenori gresesc in momentul in care nu se orienteaza catre clienti si au tendinta sa complice fiecare proces in parte. Daca pornesti cu o afacere mica, cel mai bine este sa pui accent pe calitate, nu pe cantitate. Renunta la serviciile si produsele care nu sunt necesare la inceput si care implica costuri mult prea mari, pentru ca toate aceste lucruri nu te vor ajuta sa-ti dezvolti afacerea.

 

1. Gandeste din perspectiva clientului

 

Inainte sa decizi ce produse si servicii sa oferi, incearca sa gandesti din perspectiva clientului. Acest exercitiu te ajuta sa descoperi segmentul potrivit si sa te adresezi acelor oameni care vor apela cu siguranta la serviciile companiei tale. Simplifica orice procedura legata de achizitii, plati sau furnizarea produselor si serviciilor, iar astfel vei castiga teren in fata competitorilor.