10 calitati ale oamenilor autentici

10 calitati ale oamenilor autentici

Intr-o societate in care un mare accent se pune pe bani, pe ego, si pe infrumusetarea unui statut, oamenii au inceput sa isi piarda autenticitatea. Odata cu ea, a disparut moralitatea si importanta conceptului de “a fi real”. Multi si-au pierdut personalitatea pentru ca urmeaza turmele, fara sa isi dea seama ca succesul nu vine din atitudinea de follower.

Followeri sunt vanatorii unui status si a bogatiei. Sunt competitivi, nesiguri si, in mod constient, se provoaca unii pe altii. Dar modelele de succes pe care ar trebui le admiram nu le vom gasi in turmele oarbe, in cei care vor doar sa fie bogati sau idolatrizati.

Un om autentic poate aprecia si partea materiala a vietii,  dar se apropie de succes cu un alt tip de atitudine.

Exista 10 caracteristici ale oamenilor care au curajul de a fi ei insisi:

1. Sunt autoreflexivi

Nu poti obtine autenticitate daca te raportezi mereu la mode si traiesti in capacana narcisismului. Pentru a fi autentic, unic si diferit, trebuie sa cunosti foarte bine cine esti, lucru care vine din autoreflexivitate.

Cum poti sa ai o idee cine esti daca ii urmaresti mereu pe altii? Atitudinea autoreflexiva te ajuta sa ajungi la o stare de armonie personala, care alunga si anxietatea. Nu esti ingrijorat de pozitia pe care o detine o alta persoana pentru ca ai destula incredere sa te axezi asupra muncii tale. Nu ai nimic de ascuns, fapt care iti confera o libertate pe care cei din turma nu o pot experimenta.

2. Au un ego sanatos

Autenticitatea vine mereu din inima. In viata, trebuie intotdeauna sa te lasi condus de lucrurile in care crezi cu putere.

Nu este nimic profund in a te lasa orbit de bogatii si statut, pentru ca acestea sunt temporare si subiective.

Autenticitatea iti da darul de a avea un ego sanatos, menit leadership-ului, spre deosebire de ego-ul unui om care traieste mereu cu frica de concurenta.

Pentru a fi liderul unei echipe sau a unei idei, ai nevoie de research, de curaj si de practica empatiei. Siguranta se observa si din modul in care conduci echipa, respectandu-le totodata si ideile sau sentimentele membrilor.

3. Sunt atenti la posibilitati

Cand cineva are un ego imens, acea persoana este intotdeauna axata pe propria persoana, pe rezultatele care vizeaza o perioada scurta de timp, si pe tacticile prin care poate manipula situatia ca sa obtina cat mai rapid ce isi doreste. Aceste categorii de persoane isi doresc sa obtina lucruri numai pentru a fi primii.

Cand traiesti autentic, nu ai timp sa te consumi cu astfel de emotii temporare. Intotdeauna gandesti pe temen lung ce posibilitati poti sa obtii cu ajutorul rabdarii si a muncii dedicate. Esti orientat spre relatii. Ai maturitatea de a pierde anumite batalii, pentru ca ai invatat ca numai asa se poate castiga un razboi.

4. Au un caracter bun

Oamenii autentici poseda in primul rand o idee foarte solida despre ce inseamna sa ai caracter. Acest lucru se identifica in actiuni: nu spui lucruri pe care nu le crezi, nu faci promisiuni pe care nu le respecti, si pui mereu accent pe integritate.

De ce au oamenii incredere in persoanele autentice? Pentru ca ele isi pastreaza cuvantul dat, nu sunt instabile, iar oamenii simt ca se pot baza pe ele pe termen lung.

Cand esti autentic, se vede! Nu te iei foarte in serios si ai capacitatea de a rade de tine. Bunatatea pe care o oferi celorlalti arata ca ii apreciezi pe oameni, nu ca te pozitionezi in competitii absurde. Cei care fac parte din turma traiesc pentru “glorie”, atentie, si detesta ca altcineva sa fie mai competent sau placut decat ei.

5. Sunt vizionari

Sa cunosti cine esti te transforma intr-un vizionar, Pentru ca esti conectat la eul tau profund, esti deschis dar si creativ. Aptitudinile acestea se vad in toate domeniile vietii, nu numai in business sau la job.

Aduci viziune in gandire, iar oamenii apreciaza valoarea interactiunii pe care le-o oferi. Ii ajuti pe ceilalti sa isi atinga obiectivele profesionale. Ii provoci pe cei din jur sa ridice stacheta mai sus, sa creasca profesional, sa fie mai buni. Pe scurt, dorinta de excelenta te ghideaza in fiecare actiune.

6. Sunt buni ascultatori

Autenticitatea se observa si in capacitatea de a ii asculta pe oameni. Chiar daca cineva iti contrazice opinia, nu te superi si iei in calcul argumentele persoanei respective.

Cand esti un bun ascultator, esti un om care invata mereu. Fiind un om genuin, astepti mereu adevarul de la cei din jur.

7. Sunt transparenti

Cat de deschis esti sa comunici? Cat de des ii ranesti pe oameni? Esti empatic sau nu?

Acestea sunt niste intrebari care definesc tot autenticitatea.

Un om care are incredere in sine nu are nevoie de definitiile celorlati despre persoana sa. Se apreciaza asa cum este: cu bune, cu rele. Nu ii este frica de greseli si nu isi ascunde slabiciunile. De partea cealalta, un om nesigur, un “follower” nu suporta critica, persoanele diferite, curajul  celor care isi sustin opiniile.

8. Sunt deschisi si consistenti

Indiferent daca esti de acord sau nu cu cineva, oferi mereu respect persoanei care este diferita de tine. Nu traiesti cu gandul de a le submina altora autoritatea, a ii umili, a te simti puternic in fata celorlalti.

Persoanele deschise si consistente apreciaza munca altora, nu dau atentie superficialitatilor, si isi respecta mereu principiile personale.

9. Sunt orientati spre echipa

Sa fii orientat spre echipa te face intr-adevar unic. Cresti echipe de succes si le oferi oamenilor feedback, impartind succesul si rezultatele bune cu toti ceilalti. Astfel, esti o persoana flexibila, altruista, care urmareste binele intregii echipe.

Un om care are spirit de turma nu suporta schimbarea. Inertia ii este carte de vizita.

Succesul in viata presupune insa o continua adaptare la nou.

10. Invata din exeperienta

Nu exista profesor mai bun decat viata. Un lider adevarat a acumulat experienta de viata,  care rezulta atat din intelepciunea pe care i-a adus-o esecul, cat si din bucuria de a ii influenta pozitiv pe oameni.

Un om autentic aduce in camera lumina pasiunii, a dialogului, a atitudinii proactive.

 

 

Sursa: Entrepreneur

Autor: Sherrie Campbell

Traducere: Diana Petroiu