Astazi, 21 martie 2016, se implinesc zece ani de la primul mesaj dat pe Twitter.
Acest mesaj i-a apartinut lui Jack Dorsey, unul dintre fondatorii Twitter: “just setting up my twttr” (“tocmai imi configuram contul de twttr''), mentiona Dorsey, in perioada in care platforma avea numai 14 conturi.
Nu multi stiu ca, la inceput, site-ul s-a numit Twttr. Apoi, in iulie 2006, la momentul lansarii oficiale, s-au adaugat si vocalele care dau astazi numele complet al platformei.
Cuvantul ''twitter'' inseamna ''o scurtă informare lipsita de importanta'', ca un ''ciripit de pasare'', afirma Jack Dorsey. Tocmai de accea, logo-ul platformei este reprezentat de o mica pasare stilizata, cu ciocul intredeschis. Twitter este o retea sociala care le permite utilizatorilor, in mod gratuit, sa publice mesaje rapide (“tweets”), acestia avand posibilitatea de a primi o reactie (sau ''feedback'') din partea ''urmaritorilor'' (followers).
Avand in vedere ca un mesaj postat nu poate depasi limita de 140 de caractere, Twitter-ul a ajuns sa fie considerat si ''SMS-ul Internetului''.
Conform site-ului compete.com, in ianuarie 2009, Twitter era cea de-a treia platforma de socializare online. Dar in 2016, potrivit Alexa Internet, Twitter este cel de-al zecelea cel mai accesat site din lume.
Scopul initial al site-ului a fost acela a crea o platforma destinata discutiilor si informarilor lejere, distractive. Insa, odata cu cresterea popularitatii sale, Twitter a capatat o utilitate practica, de instrument de marketing electronic. In acest context, au aparut valuri de tweets cu: oferte de angajare, noutati din diverse domenii, promovari de branduri etc.
Interesant este si faptul ca platforma media a influentat sau chiar a dus la aparitia unor evenimente sociale de amploare, denumite''Revoluții Twitter''. Printre acestea amintim revolutia egipteana din 2011, protestele din Tunisia din 2010-2011, protestele legate de alegerile din Iran (2009-2010), sau protestele din Republica Moldova din 2009.
Twitter este folosit si de oameni cu functii inalte de conducere. La 24 octombrie 2014, chiar Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a trimis primul sau tweet. Cel mai popular politician pe Twitter este presedintele SUA, Barack Obama, cu aproape 71 de milioane de utilizatori interesati de mesajele sale
Un studiu realizat in 2013 de catre site-ul Twiplomacy a aratat ca guvernele din 153 dintre cele 193 membre ale ONU aveau, la acel moment, cont Twitter.
Actorul Robert Downey Jr. a inregistrat cea mai fulminanta ascensiune a contului de Twitter care, conform Guinness World Records, a strans un milion de urmaritori in 23 de ore si 22 de minute, in luna aprilie 2014.
La a zecea aniversare de la infiintare, Twitter a dat publicitatii urmatoarele cifre:
- 500 de miliarde: este numarul de mesaje postate pe Twitter de la lansarea sa din 21 martie 2006. La momentul actual, s-ar posta peste 500 de milioane de mesaje pe zi.
- 320 de milioane: reprezinta numarul de utilizatori activi pe luna, 80% dintre ei utilizand aplicatia mobila a retelei.
- 35: este numarul de limbi in care este disponibil Twitter.
- 79% dintre conturile inregistrate pe Twitter sunt din afara Statelor Unite.
- 3.900: reprezintă numarul de oameni care lucreaza direct pentru Twitter, 44% dintre ei fiind ingineri.
- 130.000: este numarul de entitati active care posteaza anunturi pe Twitter. Contracte cu firma americana pentru exploatarea datelor in peste 40 de tari au 400 de firme.
- 9 milioane de intreprinderi mici și mijlocii au conturi pe reteaua de socializare, cu scopul de a isi promova activitatea si produsele.
Sursa: Agerpres