In momentul actual, shimbarile climatice ce au loc la nivel global reprezinta cel mai puternic efect al poluarii. Foarte multi activisti pentru protejarea mediului militeaza pentru reducerea consumului de carburanti si mase plastice, acestea numarandu-se printre principalii factori de poluare.
Potrivit unui sondaj publicat recent de weforum.org, transportul aerian este una din principalele cauze ale poluarii. La nivel global, 1 din 7 oameni ar putea sa renunte la calatoriile cu avionul din cauza schimbarilor climatice. Acest lucru inseamna sa apeleze la metode alternative de transport, unele dintre ele fiind mai scumpe si mai putin convenabile ca timp.
Sondajul realizat pentru weforum.org arata ca, la nivel global, 29% din oameni ar fi dispusi sa renunte la transportul aerian daca costurile pentru metodele alternative de transport ar fi la fel de convenabile precum costurile pentru calatoriile cu avionul.
O noua generatie, un nou mindset
Potrivit aceluiasi sondaj publicat pe weforum.org, persoanele cu varsta sub 35 de ani, cu studii superioare, sunt cele mai deschise catre metodele alternative de transport. In China, aproape doua treimi din populatie ar putea sa renunte la calatoriile cu avionul, chiar daca metodele alternative de transport ar fi mult mai scumpe si mai putin convenabile ca timp.
Foarte multi oameni din Coreea de Sud, India, Peru, Arabia Saudita, Elvetia si Africa de Sud si-au exprimat deschiderea de a renunta la calatoriile cu avionul, insa numarul celor care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru metode alternative de transport este mai mic.
Companiile de transport aerian contribuie cu 2,7 trilioane de dolari la economia globala, transportand peste 62 de trilioane de tone de marfa (inlcusiv bagaje) si peste 4 miliarde de pasageri.
In ceea ce priveste carburantii, industria transportului aerian urmareste sa reduca considerabil emisiile de CO2 incepand cu anul 2020. Mai mult, se preconizeaza ca emisiile de CO2 vor fi reduse la aproape jumatate pana in anul 2050.
Emisiile de CO2 produse de transportul aerian reprezinta doar 2% din totalul de emisii la nivel global. In momentul de fata, companiile aeriene testeaza noi carburanti, care ar putea produce mai putine emisii de CO2.