O analiza publicata recent de Institutul National de Statistica, raportata la nivelul anului 2023, arata ca Romania se numara printre tarile cu cel mai mic nivel al preturilor din UE. Cu toate acestea, veniturile mici ale romanilor si scumpirile recente trag tara in jos in clasamentul privind puterea de cumparare. Cel mai scazut nivel al preturilor pentru bunurile de consum si serviciile din componenta consumului final al gospodariilor populatiei, in cadrul statelor membre, a fost inregistrat in anul 2023 in Bulgaria, urmata de Romania (39% sub media UE).
Nivelul preturilor pentru consumul final al gospodariilor in comparatie cu media UE
Potrivit INS, in anul 2023, pentru bunurile de consum si serviciile din componenta consumului final se platesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, iar la cele doua extreme sunt: 145 euro in Danemarca, respectiv 59 euro in Bulgaria.
Cel mai scazut nivel a fost inregistrat in anul 2023 in Bulgaria, fiind cu 41% mai mic decat media UE, urmata de Romania (39% sub media UE). Cel mai ridicat nivel al preturilor pentru consumul final s-a inregistrat in:
-
Danemarca (45% peste media UE)
-
Irlanda (37% peste media UE)
-
Luxemburg (34% peste media UE)
-
Finlanda (24% peste media UE).
Romania este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente si bauturi nealcoolice”. Totodata, pe categorii, Romania are cel mai scazut nivel al preturilor dintre tarile UE, pentru grupa „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic si intretinerea curenta a locuintei” (72%). Bulgaria ramane cel mai ieftin stat membru pentru grupele „Transport” si servicii de cazare si restaurante, iar Romania inregistreaza cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupa „Recreere si cultura”.
Romania a ajuns la aproape 80% din puterea de cumparare medie din UE
Romania a evoluat in ultimii ani, dupa un start intarziat. Astfel, inregistreaza o valoare a indicelui de volum al PIB pe locuitor care o situeaza la nivelul de 78% fata de media Uniunii Europene, urmata de Polonia si Ungaria cu 77% fata de media UE . Cea mai mica valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, in anul 2023, a fost inregistrata de Bulgaria, cu 36% sub media UE. Cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe locuitor din Uniunea Europeana a fost inregistrat de Luxemburg, acesta depasind media UE cu 137%.
Totusi, suntem inca printre tarile codase, in privinta puterii de cumparare. Romania s-a dezvoltat in ultimii ani, insa cu mari decalaje. Spre exemplu, datele arata ca Bucurestiul are o putere de cumparare de doua ori si jumatate mai mare decat media nationala.