Stiinta viitorului este la un pas de noi. Cercetatorii au reusit sa imprime implanturi musculare la scara umana, cartilagii si oase. Descoperirile lor au fost publicate in revista Nature Biotechnology.
Desi reusita lor este intr-adevar impresionanta, aceasta nu este chiar o surpriza. Domeniul ingineriei tisulare a generat in mod constant progrese tehnologice futuriste. In prezent, Institutul National de Sanatate din SUA urmareste dezvoltarea ideii revolutionare a unui "tesut pe cip". Acest program va anticipa modul in care celulele umane raspund la diverse medicamente. In acelasi timp, alti oameni de stiinta lucreaza cu bioimprimante 3D, pentru a ”imprima” piele noua, pentru victimele implicate in accidente care le-au provocat arsuri.
Noul sistem integrat de imprimare a tesuturilor si organelor (ITOP) este inca in dezvoltare. Se aseamana cu imprimanta cu jet de cerneala, pe care o folosim zinic. Insa, in loc de cerneala colorata, aceasta elimina schele biodegradabile si hidrogel umplut cu celulele vii. Schelele ofera o integritate structurala pentru partile corpului, ajutandu-le sa supravietuiasca in urma transplantului. In acelasi timp, gelul permeabil asigura faptul ca oxigenul si nutrientii vor putea fi asimilati. Ca rezultat, tesutul imprimat poate creste in conditii optime de siguranta si chiar forma, ulterior, vase sanguine noi.
Astfel, cercetatorii au imprimat maxilare, bucati de muschi si "cartilaje in forma de ureche". Apoi au implantat aceste bucati noi de tesut la rozatoare, inregistrand rezultate pozitive.
In viitor, medicii ar putea imprima noi parti ale corpului si sa le personalizeze pentru pacientii ale caror oase, muschi si cartilaje lipsesc sau sunt rupte. Dar pentru moment, maxilarele si urechile ITOP nu au fost testate la om.
Pentru a intelege mai bine procesul ITOP, va invitam sa urmariti urmatorul video de pe YouTube.
Sursa: Mentalfloss