Google, amendata cu 2.4 miliarde de euro de catre Comisia Europeana

Google, amendata cu 2.4 miliarde de euro de catre Comisia Europeana

Google a fost amendata cu o suma record, de 2.4 miliarde de euro, pentru concurenta neloiala.

 

Comisia Europeana a investigat cazul timp de 7 ani si a concluzionat ca gigantul american a abuzat de pozitia dominanta de pe piata pentru a-si promova propriul produs in defavoarea concurentei.

 

Aceasta este cea mai mare amenda emisa vreodata de catre Comisia Europeana pentru un caz de concurenta neloiala, depasind sanctiunea primita de Intel in 2009 (1 miliard de euro).

Actorul principal din acest caz este chiar serviciul de comparare al preturilor oferit de catre Google, si anume Google Shopping.

 

Membrii comisiei afirma ca motorul de cautare oferea in prim plan rezultate de la Google (care nu erau afisate pe merit) si defavoriza celelalte companii.

Tot acestia sustin ca, doar pentru ca gigantul american este dominant in Europa, nu inseamna ca trebuie sa isi submineze competitorii prin metode nedrepte.

 

 

Dupa aceasta decizie, Google trebuie sa isi modifice sistemele de clasificare in asa fel incat sa fie corecte pentru toata lumea. Termenul este de 90 de zile, iar daca problema nu se va rezolva pana atunci, compania va mai primi o amenda.

 

Margrethe Vestager, membru al Comisiei Europene: “Ceea ce a facut Google este ilegal si sfideaza legile concurentei impuse de catre UE”.

Google poate face apel si poate amana verdictul pentru ani buni. Compania chiar a precizat ca nu este de acord cu punctul de vedere al UE si ca va contesta decizia.

 

Interesant este faptul ca Google este investigata pentru inca doua cazuri de concurenta neloiala, primul vizand AdSense, iar al doilea intelegerile avute cu producatorii de telefoane Android.

 

Se pare ca aceasta decizie infurie inca o data lumea afacerilor din Statele Unite, intrucat americanii se considera discriminati in ceea ce priveste sanctionarea tot mai aspra a companiilor de IT din tara lor.

Uniunea Europeana neaga aceste acuzatii si vine cu date concrete: intre 2010 si 2017, doua treimi dintre sanctiuni au vizat Uniunea, in timp ce, pentru America, au fost aplicate doar 15%.

 

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter sau LinkedIn!

Sursa: The Verge

Sursa Foto: Comisia Europeana

Traducere: Andrei Bobe