Potrivit Revistei Nature, oamenii de stiinta chinezi au injectat, pentru prima data in istorie, un subiect uman cu celule care contin gene editate folosind tehnica CRISPR-Cas9.
La 28 octombrie, o echipa condusa de medicul oncolog Lu You, de la Universitatea Sichuan din Chengdu, a injectat celulele modificate intr-un pacient cu cancer pulmonar agresiv, in cadrul unui test clinic realizat la un spital din imprejurimi.
Introducerea tehnicii CRISPR se pare ca aduce beneficiul simplitatii in tratarea cancerului. De asemenea, va accelera cursa pentru a aduce utilizarea celulelor editate genetic in clinicile din toata lumea, a declarat Carl June, specialist in imunoterapie la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia.
Carl este consilier stiintific pentru un test clinic american planificat care va folosi tehnica CRISPR pentru a atinge trei gene in celulele subiectilor, cu scopul de a trata diferite tipuri de cancer. Se pare ca testul clinic va incepe in prima parte a anului 2017.
Carl a precizat ca descoperirea poate: "declansa “Sputnik 2.0”, un duel biomedical privind progresele in domeniu intre China si SUA, care este important intrucat competitia amelioreaza de obicei produsul final".
In martie 2017, un grup de la Universitatea din Beijing isi doreste sa inceapa trei teste clinice folosind tehnica CRISPR, care va omori celulele canceroase din vezica, prostata si renale, dar nu a fost aprobata finantarea.
Cercetatorii au extras celule imune din sangele persoanei injectate si apoi au dezactivat o gena in acestea, prin tehnica CRISPR-Cas9. Aceasta combina o enzima de taiere a ADN-ului cu un ghid molecular care poate fi programat pentru a instrui enzima exact unde sa taie. Codurile genetice inlaturate sunt cele ale proteinei PD-1, a carei functie este franarea raspunsului imunitar al celulei, care dezvolta cancerul.
Tehnica CRISPR-Cas9 este un test de siguranta, iar participantii vor fi monitorizati sase luni, cu scopul de a stabili daca injectiile provoaca efecte adverse grave.
Echipa medicului Lu You a gandit tratamentul pe termen lung, monitorizandu-si pacientii si dupa perioada efectiva de tratament.