De ani de zile, Biserica Catolica pierde multi adepti in Spania, dar si in America Latina sau in Germania, unde numai in anul 2014 s-a inregistrat o pierdere de 280.000 de sustinatori, din numarul credinciosilor. In schimb, bisericele evanghelice castiga tot mai multa popularitate, poate chiar datorita faptului ca incearca sa fie in pas cu tendintele si moravurile societatii actuale.
Cand auzi ca un loc este “deschis 24 de ore” te gandesti in mod automat la o farmacie sau la o benzinarie. Dar, in ultimul timp, acest program se aplica si anumitor parohii catolice, in incercarea lor de a se apropia de cetateni, fie ei credinciosi sau nu.
In Franta, in anul 2007, Misionarii de la Sfanta Euharistie initiau “Adoratia Euharistica Perpetua”, o miscare in care sunt implicate mai mult de 30 de parohii, raspandite in toata Spania: in Vitoria, in Almendralejo, in Cuenca, in Barcelona, in Alicante etc.
In Madrid gasesti un astfel de loc: Biserica Sfantului Anton, de pe strada Hortaleza, faimoasa pentru binecuvantarea pe care o ofera animalelor, in ziua sarbatoririi Sfantului care da si numele lacasului sfant. Din luna martie a anului 2015, Biserica Sfantului Anton este gestionata de Mesagerii Pacii, ONG fondat in anul 1962 de catre parintele spaniol Ángel García Rodríguez.
Biserica Sfantului Anton este deschisa non-stop, motiv pentru care pare un soi de Las Vegas, in comparatie cu bisericile traditionale. Oricine ii poate trece pragul: “pentru cei raniti de viata, pentru cei care sunt singuri, pentru cei instrainati de Dumnezeu si de Biserica, indiferent din ce motive, pentru cei care doresc tacere si rugaciune”.
Dar aici se pot face mult mai multe activitati, in afara de cea obisnuita, de reculegere interioara. Poti folosi toaleta, poti schimba scutecul bebelusului, poti servi o cafea sau chiar sa te conectezi la reteaua de Wi-Fi a bisericii.
Se pare ca aceasta idee “a portilor deschise” a fost inspirata de cuvintele lui Papa Francisc: “Deschideti usile si lasati-L pe Isus sa iasa”.
Bancile au perne. Niste perdele de culoarea granatului separa nava, astfel incat partea cea mai apropiata de altar sa devina un spatiu mai intim. Iar patru televizoare cu plasma sunt atarnate de tavan, parca intr-o rastignire simbolica a modernitatii. Cand credeai ca nu te mai poate surprinde nimic, afli ca Biserica Sfantului Anton dispune si de un defibrilator cardiac.
Francisco Pérez Solano, directorul parohiei Sfantului Anton, sublinia: “Avem liturghie la ora 12.00, la ora 18.00 si la miezul noptii, iar spovedanie, aproape toata ziua. Afluxul de oameni este constant. Oferim mic-dejun de la 8 la 10 dimineata, cu produse de patiserie. Zilnic vin 200 de persoane, cum se intampla la cina, cand servim supe, sandviciuri si fructe. Aceste actiuni ar fi imposibile, daca nu am avea ajutorul voluntarilor.”
Chiar spre intrarea in Biserica Sfantului Anton gasesti si un automat cu bauturi, snack-uri si alte produse alimentare. Nu va ganditi ca acest “prieten modern” (care a devenit omniprezent : il gasim in statiile de metrou, in gari, in aeroporturi, in universitati si in spatii de birouri) este asezat aici, exclusiv spre bucuria si hedonismul enoriasilor.
Toti banii obtinuti din vanzarea acestor produse sunt utilizati ulterior in donatii.
Indiferent de ce mijloace sunt folosite pentru atingerea scopului, de catre Biserica Sfantului Anton (fie ca recurge la modelul traditional, sau, din contra, face un salt si se apropie modernitate), important este ca faptele bune ajung sa se concretizeze.
Sursa: El Pais