SUA si UE, un nou acord privind transferul de date personale

SUA si UE, un nou acord privind transferul de date personale

Responsabilii europeni si americani incearca sa ajunga la un acord transatlantic cu privire la transferul de date personale.

Negocierile pentru o noua afacere "Safe Harbor", care ar permite companiilor americane sa transfere date cetatenilor europeni catre serverele din SUA si prin intermediul acestora au provocat discutii si speculatii.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CEJ) a invalidat, la inceputul lui octombrie 2015, primul acord 'Safe Harbour', care administra aceste transferuri de date intre companii in scopuri comerciale. Acestea nu ar fi protejat suficient de bine datele la care au acces agentiile de informatii.

Un reprezentant al Ministerului Comertului al SUA, Justin Antonipillai, a anuntat ca americanii au venit cu o propunere care raspunde ingrijorarilor europene privind protectia vietii private. El si-a exprimat increderea ca cele doua parti vor ajunge in final la un punct comun.

Una dintre problemele-cheie in cadrul negocierilor este felul in care cetatenii Uniunii Europene vor putea contesta guvernul american pe manipularea datelor lor private. Oferta americana le-ar permite acest lucru, dar in acelasi timpar  proteja agentiile americane de informatii si ar oferi o capacitate mai mare fortelor de ordine.

Andrea Glorioso, consiliera in probleme digitale pe langa misiunea UE la Washington, sustine ca aceasta problema este dificila pentru ambele parti, intrucat au structuri de reglementare total diferite.

Juristul austriac Max Schrems a spus ca vrea sa vada un punct de vedere din partea Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru solutionarea problemei, intrucat confidentialitatea datelor cu caracter personal este considerata un drept fundamental in Europa. El a mai declarat ca instantele supreme din statele membre E.U. ar trebui sa abordeze primele aceasta chestiune. 

Sursa: dailydot.com