16 dolari. Cam atat costa un bilet la film, in Los Angeles, plus costul taxelor- sau o saptamana intreaga de baut cafea la un local din strainatate, care e la moda. Dar datorita unui chimist din India, aceasta suma de bani ar putea sa furnizeze apa curata, pe durata unui an intreg, unei familii sarace, dintr-o tara in curs de dezvoltare.
“Daca vrem ca acest lucru sa fie util pentru apa, atunci trebuie sa fie foarte ieftin, cu o amprenta de carbon redusa, sa nu necesite energie electrica, si sa nu contamineze sursele de apa, de-a lungul procesului”, a declarat profesorul chimist de la Institutul Indian de Tehnologie, Thalappil Pradeep.
Pradeep a avut nevoie de 14 ani pentru a crea acest filtru al nanoparticulelor de apa, capabil sa indeparteze impuritatile din apele subterane ale Indiei, in timp ce se foloseste de o pompa.
Purificatorul de apa AMRIT, pe care Thalappil Pradeep l-a lansat in anul 2012, este primul filtru de acest gen, din India.
Guvernul federal al tarii a hotarat, de curand, sa implementeze pompele in intreaga regiune, o initiativa care este in curs de desfasurare, subliniaza Pradeep. El, impreuna cu o echipa de studenti, au pus bazele unei companii, Inno Nano Research Private Ltd., pentru a tine pasul cu instalarea sistemului.
Dispozitivul are doua marimi diferite, cu o diferenta de trei puncte de pret, incluzand costurile de instalatie. Versiunea la 16 dolari este pentru case, Cea mai mare, care poate sa fie cuplata la scoli sau cladiri de birouri, costa in jur de 500 de dolari, in conditiile in care sa-l conectezi la un intreg sat costa 1,200 de dolari.
Cel mai mare purificator, care ajunge la aproape 3 metri si seamana cu o nuca de cocos giganta si verde, produce aproximativ 80 de litri de apa curata/ ora.
Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, 663 de milioane de oameni nu au acces la apa curata si care sa fie furnizata in conditii de siguranta. Intr-o tara ca India, unde rata de saracie este ridicata si infrastructura rurala este subdezvoltata, accesul la apa curata este deosebit de limitat.
Potrivit The Water Project, aproximativ 21% din bolile din India sunt rezultatul consumului de apa poluata si se intregistreaza mai mult de 100.000 de decese, cauzate de bolile produse de apa contaminata, in fiecare an.
Pradeep estimeaza ca 5% din pompele manuale mai vechi, din care exista in jur de 2.4 miliarde in India, refuleaza apa contaminata cu arsenic. Dupa cum se stie, arsenicul este cancerigen pentru om si poate avea efecte drastice, pe termen lung, asupra sanatatii, provocand leziuni ale pielii, diabet sau boli cardiovasculare.
Prima pompa a lui Pradeep a fost instalata in Bengalul de Vest, un stat din estul Indiei, in anul 2012.
In acest caz, guvernul statului s-a autosesizat si a facut posibila instalarea a 300 de sisteme de acest tip, in scolile din intreaga regiune. Prin urmare, 500.000 de oameni au acces la apa curata, care provine din aceste pompe epuratoare, a adaugat Thalappil Pradeep.
In momentul cercetarii, pentru gasirea celui mai bun mod de construire a pompei, eficienta energetica si utilizarea materialelor naturale au constituit o prioritate. Asadar, dispozitivul foloseste materiale cu o amprenta de carbon redusa, precum ionii de argint, neavand nevoie de incalzire sau electricitate.
Pe masura ce apa curge, pompa permite ionilor de argint sa ajunga intr-o “cutie protejata” ridicand contaminantii si lasand sa iasa apa curata, a explicat Pradeep.
Chimistul indian s-a gandit indelung cum sa faca accesibila apa curata la scara larga. Apa curata este un drept al omului, a adaugat el, dar in tarile in curs de dezvoltare, accesul la surse sigure si igienice, de apa, este departe de a fi ceva egal.
“Problema cu apa este ca saracii sufera, iar bogatii gasesc solutiile. In multe locuri din India, oamenii sufera, cand nu este vina lor. Sunt destinati suferintei, pentru ca arsenicul este o problema de natura geologica. Oamenilor trebuie sa li se ofere solutii de catre stat” a concluzionat Pradeep.
Thalappil Pradeep a mentionat ca acest tip de filtru ar putea fi util in tarile aflate in curs de dezvoltare, unde exista ingrijoratoarea criza a resurselor de apa.
Sursa: Take Part