In timp ce multa lume este ingrijorata de faptul ca robotii vor ajunge sa ne ocupe locurile de munca, odata ce se va dezvolta complet inteligenta artificiala (AI), nu multi s-au gandit ca unul dintre aceste job-uri ar putea fi chiar acela de “scriitor”.
Un program cu inteligenta artificiala, din Japonia, a fost co-autorul unui roman scurt, care a trecut de prima runda de jurizare pentru obtinerea unui premiu literar national.
Titlul romanului este chiar “Ziua in care un computer scrie un roman”, sau “Konpyuta ga shosetsu wo kaku hi” in japoneza.
Meta-naratiunea nu a reusit sa castige locul intai la concursul "Nikkei Hoshi Shinichi Literary Award", dar a ajuns destul de aproape de a avea acest succes.
Practic, romanul a fost scris de o echipa foarte “umana”, care s-a ocupat de dezvoltarea programului AI. Hitoshi Matsubara si echipa sa de la Future University Hakodate din Japonia au selectat cuvinte si propozitii, stabilind parametrii pentru viitoarea lor constructie, inainte de a il lasa pe AI sa “scrie” romanul in mod autonom.
In ultimii ani, "Hoshi Shinichi Literary Award" a respectat o politica conform careia pot participa in concurs si candidati non-umani (programe AI si altele), dar anul acesta a fost primul in care juratii chiar au primit lucrari scrise de programe AI.
In total au existat 11 lucrari din 1,450 de proiecte care au fost scrise, cel putin partial, de catre entitati non-umane.
“M-a surprins lucrarea pentru ca este un roman bine structurat. Insa mai exista anumite stangacii, care au stat in calea castigarii premiului intai, cum ar fi descrierea personajelor“, a declarat Satoshi Hase, un autor japonez de science fiction, care a participat la conferinta de presa dedicata acestui premiu.
In ciuda acestor observatii, echipa lui Matsubara este optimista in potentialul pe care il au programele AI: “Pana in prezent, programele AI au fost folosite destul de des pentru a rezolva probleme care aveau nevoie de solutii, un exemplu fiind chiar sahul Shogi. In viitor, as vrea sa extind potentialul AI pentru a il face sa semene cat mai mult creativitatii umane.”, afirma Hitoshi.
Punand avansul tehnologic in aceasta lumina, poate ca nu mai este mult pana cand vom auzi ca robotii si programele AI isi vor exploata “talentul” si abilitatile in domenii mai atipice, cum ar fi cel artistic, inregistrand apoi si rezultate uimitoare.
Sursa: Digital Trends