Mai bine de 220 de milioane de tone de plastic sunt produse anual. In ciuda valvei care exista in jurul anumitor programe si campanii de reciclare, multe dintre deseurile de plastic ajung in gropile de gunoi sau in oceanele din intreaga lume.
Spre exemplu, Statele Unite ale Americii recicleaza abia circa 14% din cele aproape 33 de milioane de tone de containere din plastic si ambalaje care sfarsesc prin a fi aruncate in gropile de gunoi, in fiecare an.
Dar se pare ca cercetatorii japonezi au venit cu o mica solutie la o problema atat de mare. Ideonella sakaiensis 201-F6 este o bacterie care mananca PET-uri, un polimer frecvent folosit in materialul plastic, care nu este biodegradabil.
Bacteria Ideonella sakaiensis 201-F6 descompune complet PET-urile, lasand in urma un reziduu numit MHET. Acesta poate fi procesat suplimentar folosind enzime speciale pentru a separa componentele de baza, servind apoi drept materie prima pentru producerea de noi PET-uri, daca se doreste acest lucru.
Singurul dezavantaj este ca Ideonella sakaiensis are nevoie de un anumit timp pentru a avea efecte.
In laborator, bacteriile au avut nevoie de sase saptamani pentru a distruge o pelicula subtire de PET, ceea ce inseamna ca nu este o solutie prea rapida pentru muntii de deseuri care ne polueaza planeta.
Oricum, bacteria Ideonella sakaiensis ar putea fi un instrument puternic in lupta contra PET-urilor, reusind sa elimine acest material din natura.
Din pacate, PET (polyethylene terephthalate) nu este singurul tip de plastic de pe piata, metodele alternative de reciclare fiind in continuare o necesitate actuala.
Sursa: FastCoexist