Povestea misterioasa din spatele semnului @

Povestea misterioasa din spatele semnului @

Semnul @ este simbolul erei internetului, indispensabil pentru e-mail-uri si retelele de socializare. In ciuda acestui fapt, putini sunt cei care cunosc originea si povestea acestui simbol.

Initial, @ a fost un simbol obscur, cunoscut numai de cei care aveau grija de manuscrise si carti.

Ray Tomlinson, recunoscut drept inventator al e-mailului, si a carui moarte recenta a intristat lumea, a fost cel care a scos simbolul @ dintr-un con de umbra, pentru ca a ales semnul ca sa indice faptul ca un mesaj trebuie trimis catre un computer din retea.

De ce a ales acest simbol de pe tastatura? Tomlinson a facut aceasta alegere, pentru ca la vremea respectiva, semnul @ era foarte putin folosit in calcule, si in acest mod nu ar fi produs confuzie programelor sau sistemelor de operare. Coincidenta face ca, in limba engleza, simbolul sa insemne chiar “la”.

Mai putin cunoscut este faptul ca simbolul @ a aparut pe masinile de scris, inainte de finele secolului al XIX-lea. Keith Houston, autorul “Shady Characters: Secret Life of Punctuation” preciza: "Se pare ca era un simbol general, care insemna pentru cititori “acest lucru face cat mai multe lucruri la acelasi pret.”

Masinile de scris au avut simbolul @, la fel ca si primele tastaturi ale calculatoarelor. Asta pentru ca semnul era un instrument util in afaceri, si a avut o utilizare in domeniu. Acei oameni de afaceri l-au perceput ca pe un semn care indica pretul unitar, de exemplu “12 baterii@ 1£ fiecare”.

In anul 2000, academicianul italian Giorgio Stabile a observat ca simbolul @ are diferite semnificatii, in functie de natiune.

Astfel, @ inseamna “trandafir” in limba turca, in timp ce in norvegiana inseamna “coada de porc”, in greaca inseamna “ratusca”, iar in limba maghiara chiar “vierme”. In limbile franceza, spaniola si portugheza, @ se refera la “arobase” sau “arroba”, adica o unitate a greutatii si volumului. In limba italiana, numele pentru simbolul @ a fost “amfora”, referindu-se la vasul ceramic din Antichitate.

Tot Giorgio Stabile a descoperit o scrisoare trimisa de la Sevilla la Roma, in anul 1536, care mentiona sosirea a trei nave in Spania, care plecasera din Lumea Noua.  Aparent, cand s-a vandut o amfora de vin, cuvantul “amfora” a fost inlocuit cu simbolul @, ca abreviere. Stabile precizeaza ca @ era o prescurtare comuna in Evul Mediu.

Jurnalistul spaniol Jorge Romance a gasit o mentionare si mai veche a semnului @.

“Am citit despre exemplul lui @ de secol al XVI-lea, si mi-am adus aminte ca mai vazusem simbolul inainte, cand eram student la istorie, in cadrul Universitatii din Zaragoza. Am luat la mana vechile mele cursuri si am gasit inregistrari vamale intre Aragon si Castilia, din secolul al XV-lea. Insemna “arroba” si calcula masura greutatii.”

Insa cea mai veche referinta la simbolul @ este una de natura religioasa. O gasim intr-o traducere bulgara a unei cronici grecesti, din anul 1345. Astazi este pastrata in Biblioteca Vaticanului si reprezinta simbolul @ in locul literei A, din cuvantul “Amin”.

Dar contextul in care a fost folosit astfel simbolul ramane, pana in ziua de astazi, un mister.

 

Sursa: BBC