Mini-creierele, instrument util pentru viitorul cercetarii neurologice

Mini-creierele, instrument util pentru viitorul cercetarii neurologice

Cercetatorii de la “Scoala Bloomberg de Sanatate Publica Johns Hopkins” declara ca au dezvoltat "mini-creierele", compuse din neuroni si celule ale creierului uman. 

Crearea acestor "mini-creiere" ar putea insemna solutionarea problemei privind testarea medicamentelor. Datorita noilor creiere, nu vor fi sacrificate sute de mii de animale, care erau utilizate in scopul cercetarii stiintifice neurologice, in Statele Unite ale Americii. 

Thomas Hartung, liderul studiului si profesor la Doerenkamp-Zbinden, precizeaza ca 95% dintre medicamentele care dau rezultate pe testele aplicate pe model animal nu reusesc atunci cand sunt testate la om.

In aceste conditii, cercetatorii de la Scoala Bloomberg au mizat pe dezvoltarea structurilor umane derivate. In opinia lor, viitorul cercetarii creierului va include mai putine teste pe animale, si mai multe pe modele umane, formate pe baza de celule.

Cum se dezvolta un mini-creier?

Hartung si colegii sai au creat acest creier folosindu-se de celule stem pluripotente induse (iPSCs). Acestea sunt celule adulte care au fost reprogramate genetic la o stare de celule stem embrionare, in vederea stimularii cresterii celulelor din creier. Dupa doua luni, mini-creierul a dezvoltat patru tipuri de neuron si doua celule de sprijin.

Mini-creierele au un diametru de 350 de micrometri si sunt formate din celulele care provin din pielea unor adulti sanatosi.Insa Thomas Hartung atrage atentia ca celulele umane cu anumite trasaturi genetice sau boli pot fi folosite pentru a crea creierul de care este nevoie pentru studierea produselor farmaceutice.

Astfel, mini-creierele ar putea fi folosite cu succes in studierea unor boli precum Alzheimer, Parkinson, scleroza multipla si autismul.

 

Sursa: Science Daily