Grupul informatic american Apple implineste astazi 40 de ani.
"Apple a definit modul de viata legat de internet", a afirmat Tim Bajarin, presedinte al societății de analiza Creative Strategy. "Daca Intel a fost esential pentru semiconductori si IBM pentru PC-uri, Apple a avut cea mai mare influenta asupra celui mai vast ansamblu de aparate electronice destinate publicului larg", a adaugat el.
Ca multe legende din Silicon Valley, Apple a inceput intr-un garaj, in orașul californian Cupertino, la 1 aprilie 1976. Fondatorii Apple, Steve Jobs si Steve Wozniak, si-au abandonat studiile universitare, dedicandu-se transformarii utilizarii tehnologiilor informatice.
Inainte sa apara ecranele tactile si aplicatiile mobile de pe iPhone si iPad, prima mare revolutie a Apple a fost calculatorul Macintosh, lansat in 1984.
Calculatorul "Mac" se folosea cu un click dat pe iconitele de pe ecran cu un nou accesoriu, mouse-ul, mult mai simplu de utilizat decat comenzile tastate pe calculatoarele din acea vreme.
Apoi a urmat momemntul iPod, in 2001 care, asociat cu magazinul online iTunes, a impactat informatizarea de pe piata muzicii.
In anul 2007 a aparut iPhone, care a contribuit semnificativ la transformarea smartphone-ului in aparatul de baza pentru publicul larg, apoi iPad, in 2010, care impulsionand avantul pietei tabletelor.
La ora actuala, Apple face parte dintre firmele cu cea mai mare valoare la bursa, la nivel mondial. Insa drumul pana acolo nu a fost cel mai facil. Au fost esecuri, precum calculatorul "Lisa", care a precedat Mac-ul, sau agenda personala "Newton".
Apple a traversat o perioada nefasta dupa o criza interna care a dus in 1985 la destituirea lui Steve Jobs, rechemat in 1997 sa salveze grupul despre care se credea ca va da faliment.
Oricare ar fi fost momentele de criza din istoria grupului, Apple ramane in continuare o poveste despre succes si originalitate.
Sursa: Agerpres, Business Insider