Anul acesta, “A.M. Turing Award”, premiul Nobel pentru tehnologie, va ajunge la o echipa de pionieri in domeniul criptarii. Decernarea premiului Nobel pentru tehnologie va avea loc in San Francisco, pe 11 iunie.
Chiar daca in perioada asta au existat multe discutii aprinse privind decriptarea continutului unui iPhone, la premiul Nobel pentru tehnologie, de anul acesta, au fost nominalizati doi cercetatori care au initiat cei mai populari algoritmi de criptare, din prezent.
In anul 1976, Whitfield Diffie si Martin E. Hellman au definit bazele protocolului Diffie-Hellman. Pentru inventia lor, ei vor primi nu numai distinctia simbolica, cat si un milion de dolari.
Whitfield Diffie a fost Director de Securitate la Sun Microsystems, iar Martin E. Hellman este profesor emerit de inginerie electrică la scoala NorCal Ivy League din cadrul Stanford.
Sistemul lor Diffie-Hellman este utilizat la nivel mondial, chiar si in ziua de azi, pe internet, avand la baza criptarea asimetrica, adica se folosesc de o cheie publica pentru a cripta continutul digital ce este decriptat la celalalt capat folosind o cheie privata.
Oficialii Association for Computing Machinery, organizatia care guverneaza premiul A.M. Turing pentru tehnologie, au afirmat ca metoda celor doi castigatori continua sa fie folosita in mod cotidian, in vederea protejarii a multor trilioane de dolari in tranzactii financiare.
Sursa: Playtech