Cercetatorii americani au inventat prima baterie cu litiu-ion care nu mai functioneaza in momentul in care se supraincalzeste, dar reporneste singura atunci cand temperatura scade si ajunge la un nivel optim.
Mai multe tehnici au fost folosite de-a lungul timpului pentru a evita supraincalzirea bateriilor, dar toate au esuat, pentru ca bateria nu mai era functionala dupa atingerea unei anumite temperaturi.
Inventatorii acestei noi baterii isi desfasoara activitatea in cadrul Universitatii din Stanford, SUA si au folosit particule de nichel invelite in grafen si incorporate intr-un film de polietilena elastica. Atunci cand interactioneaza, particulele formeaza un bun conductor de electricitate. Pe de alta parte, in momentul in care temperatura filmului creste, acesta se dilata si particulele se indeparteaza unele de celelalte. Astfel, fluxul curentului electric se opreste.
Bateria poate suporta o temperatura de 70 de grade Celsius. Atunci cand aceasta valoare este atinsa, filmul de polietilena se dilata, iar particulele de nichel se separa. Daca temperatura bateriei revine la o valoare mai mica de 70 de grade Celsius, atunci filmul isi recapata dimensiunile initiale, iar bateria poate sa genereze electricitate din nou.
Conform cercetatorilor, limita de temperatura poate fi modificata in functie de numarul particulelor inserate in polietilena.
Inventia americanilor reduce riscul producerii unui accident din cauza supraincalzirii unei baterii.
Sursa: stanforddaily.com