Aplicatia MyShake pentru smartphone, detectorul modern de cutremure

Aplicatia MyShake pentru smartphone, detectorul modern de cutremure

Aplicatia MyShake, pentru telefoanele mobile care folosesc sistemul de operare Android, a fost lansata de catre cercetatorii de la Universitatea Berkeley (California) ca cel mai nou si rapid detector de cutremure.

In contextul raspandirii smartphone-urilor la nivel mondial si a folosirii lor pe scara larga, oamenii de stiinta si-au indreptat atentia catre tehnologie, pentru a ii exploata resursele in beneficiul omenirii.

Cum functioneaza noul detector de cutremure?

Aplicatia MyShake se foloseste de senzorii de miscare din telefon pentru a analiza semnele care prevestesc seismele.

In urma instalarii aplicatiei, devii parte a unei retele de detectare a cutremurelor, urmand sa primesti toate notificarile aferente, in cazul in care ti-ai lasat telefonul pornit.

Astfel, MyShake este programata sa inregistreze vibratiile cutremurelor si chiar sa iti ofere o numaratoare inversa, menita sa iti salveze viata.

Un grup de programatori din Silicon Valley s-au ocupat de algoritmul din spatele aplicatiei. Acesta se bazeaza pe accelerometru, care va fi folosit ca masurator al miscarii datorate cutremurelor.

Daca smartphone-urile nu au primit cel mai bun review la categoria “sensibilitate”- pot inregistra numai cutremure cu o magnitudine peste 5 grade, pe o raza de 10 kilometri- acestea castiga in mod detasat la capitolul “ubicuitate”.

In prezent, 300 de smarthpone-uri care au aplicatia MyShake instalata sunt suficiente, pe o suprafata de 110 kilometri, pentru a estima locul unui cutremur, magnitudinea sau ora izbucnirii acestuia.

Richard Allen, sef al proiectului si director la Laboratul de Seismologie din Berkeley, considera ca aplicatia MyShake va reprezenta un instrument util, in mod principal, pentru tarile care fie au o retea invechita de detectare a cutremurelor, fie nu au deloc. Acesta este si cazul unora dintre cele mai active zone din punct de vedere seismic (Nepal, Peru, Pakistan, Iran si Turkmenistan), unde inca opereaza o retea slaba de detectare si avertizare a cutremurelor.

 

Sursa: Business Insider