Ultimele studii arata ca dependenta de telefonul mobil a devenit o problema reala, exact precum in cazul substantelor din droguri, alcool sau tutun. James A. Roberts, profesor la Baylor University, a identificat cele 6 semne ale dependentei de telefonul mobil: evidentierea, euforia, toleranta, sevrajul, conflictul si recidiva. Acestea sunt aceleasi stadii pe care le intalnim la pacientii dependenti de nicotina sau de bauturi alcoolice.
1. Evidentierea – Telefonul e prima ta grija de dimineata
Acest aspect incepe sa isi faca loc treptat in rutina vietii tale si iti ocupa tot timpul. Multi oameni dorm cu telefonul langa perna, de teama sa nu rateze anumite mesaje sau apeluri. Specialistii ne sfatuiesc sa nu lasam smartphone-ul sa ne domine ziua.
2. Euforia – Verifici telefonul cand te plictisesti
Euforia este entuziasmul care apare inainte sau dupa utilizarea telefonului. Daca obisnuiesti sa lasi totul deoparte atunci cand auzi ca ai primit un e-mail, atunci poate ca ar trebui sa tii telefonul pe modul silentios.
3. Toleranta – Petreci din ce in ce mai mult timp pe smartphone
Toleranta se refera la nevoia de a primi din ce in ce mai mult pentru a ajunge la starea dorita. Exact cum se intampla si in cazul dependentei de alcool, utilizarea din ce in ce mai frecventa a telefonului mobil denota faptul ca te afli in al treilea stadiu de dependenta.
4. Sevrajul – Devii anxios atunci cand telefonul nu se afla in jur
Simptomele sevrajului sunt: stres, anxietate, irascibilitate si panica. Daca atunci cand nu te alfi langa smartphone, chiar si pentru putin timp, devii anxios, inseamna ca te indrepti cu pasi repezi catre o dependenta reala.
5. Conflictul – Cei din jur iti atrag atentia
Atunci cand iesi in oras, la o cafea sau la film, iar oamenii iti reproseaza ca stai prea mult timp pe telefon, tu ai tendinta sa intri in modul de aparare si sa negi acest lucru. Asa apare conflictul, pasul numarul 5. Cheia este sa acorzi timp strict pentru apelurile/mesajele urgente si sa nu compromiti interactiunea cu cei din jur.
6. Recidiva – Nu reusesti sa renunti la telefon, desi ai tot incercat
Recidiva apare atunci cand faci tot posibilul pentru a renunta la dependenta, dar parca nu gasesti puterea de a incheia conturile definitiv. Iti poti educa mintea si corpul in asa fel incat sa rezisti fara telefon. Practica exercitii zilnice in care te lipsesti de smpartphone si gaseste un echilibru.
E drept ca nu putem renunta la smartphone in totalitate. Traim in vremuri in care trebuie sa ramanem conectati intr-o anumita masura, doar ca nu trebuie sa lasam acest aspect sa ne dicteze ritmul de zi cu zi.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter sau LinkedIn!
Sursa: Entrepreneur
Traducere: Andrei Bobe