Atunci cand incepi o relatie de afaceri cu un client nou este esential sa iti faci o idee despre acesta. Pe langa ratingul financiar si probabilitatea de insolventa a firmei respective, este important sa intelegi valoarea marfurilor si serviciilor pe care i le poti livra cu plata la termen – desigur, daca nu ceri partenerului respectiv plata anticipata. Totodata, si pentru clientii vechi ai companiei, chiar daca ai incredere in acestia, trebuie sa stii care sunt limitele maxime pe care este recomandabil sa le utilizezi in relatia cu ei. Multe dintre incidentele de plata au la baza increderea exagerata in partenerii de afaceri ‘traditionali’ si supra-expunerea fata de acestia.
De aceea, pentru a te asigura ca persoanele cu care decizi sa faci afaceri vor putea plati bunurile primite la termenul stabilit, RisCo iti pune la dispozitie raportul Limite Plati la Termen.
Acest raport iti arata suma totala (in marfa sau servicii) pe care o poate achita clientul catre furnizorul sau, in conditii normale de afaceri. In anumite cazuri, limitele de plati pot fi negative, ceea ce indica faptul ca firma inregistreaza stocuri si creante mai mari decat capacitatea sa de a genera cash suficient in perioada urmatoare, si in acest caz nu este recomandat sa fie acordate marfuri cu plata la termen pentru acel client. In cazul limitelor negative, rezultat al unui dezechilibru financiar, se recomanda ca tranzactiile comerciale sa se efectueze cu plata in avans sau la livrare.
Raportul limite plati la termen este util intrucat iti ofera informatii despre sumele maxime pe care le poti acorda catre o firma in cazul facturilor achitate la diverse termene prin ordin de plata sau cu instrumente de plata (bilete la ordin si cecuri).