Peste 149.000 de solicitari au fost inregistrate pana la jumatatea lunii noiembrie pentru accesarea masurii amnistiei fiscale, prevazuta pentru sprijinirea contribuabililor aflati in dificultate, a celor bun-platnici si recompensarea pentru conformarea voluntara la plata. Cele mai multe solicitari au venit de la persoane fizice. Termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit pana la data de 19 decembrie 2024, dar termenul limita pentru depunerea notificarilor prin care se transmite intentia de a beneficia de amnistie ramane 25 noiembrie 2024.
Peste 100.000 de persoane fizice au cerut amnistie fiscala
Un prim bilant al accesarii masurii amnistiei fiscale, arata peste 149.000 de solicitari inregistrate pana la data de 19 noiembrie, potrivit Ministerului Finantelor.
“Guvernul a decis prelungirea termenului de acordare a facilitatilor fiscale constand in anularea unor debite restante si penalitati, stabilite prin OUG 107/2024. Concret, termenul limita pentru depunerea notificarilor prin care se transmite intentia de a beneficia de facilitate ramane 25 noiembrie, dar se prelungeste termenul pentru depunerea cererii si plata pana la 19 decembrie. Actul normativ prevede anularea accesoriilor pentru toate categoriile de debitori, cum ar fi persoane fizice sau juridice, indiferent de forma de proprietate, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, unitati administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti ori institutii publice”, se arata in comunicatul transmis de institutie.
Dintre cei 149.589 contribuabili care au depus notificarea privind intentia de a beneficia de anularea unor obligatii bugetare, sau cererea de anulare a unor obligatii bugetare sunt 106.381 contribuabili persoane fizice si 43.208 contribuabili persoane juridice.
Incasarile cumulate la bugetul general consolidat rezultate din aplicarea OUG nr.107/2024 sunt in suma de 10,55 miliarde lei, respectiv 4,36 miliarde lei din obligatii fiscale restante la data de 31 august 2024 si 6,19 miliarde de lei din obligatiile fiscale ulterioare date de 31.08.2024, a caror plata constituie conditie pentru acordarea anularii.
Pana la jumatatea lunii noiembrie, in cazul persoanelor juridice, au fost solutionate solicitarile a 39.813 contribuabili, ceea ce reprezinta 92,14% din solicitari, iar in cazul persoanelor fizice, au fost solutionate solicitarile a 60.569 contribuabili, ceea ce reprezinta doar 56,94% din solicitari.
Potrivit masurii:
- statul va sterge 50% din datoria principala si dobanzile si penalitatile pentru persoanele fizice care au datorii sub 5.000 lei si aleg sa le plateasca.
- persoanele fizice care au datorii mai mari de 5.000 lei si le platesc, vor beneficia de stergerea a 25% din principal si a tuturor accesoriilor.
- companiile pot beneficia de amnistie integrala a dobanzilor si penalitatilor, in cazul achitarii datoriilor pana la data de 25 noiembrie. Firmele care nu inregistreaza datorii vor primi din oficiu o bonificatie de 3% din impozitul pe profit sau venit (microintreprinderi) la termenul scadent de plata.