Ratingul financiar este un raport care asociaza fiecarei companii din Romania un punctaj de la 0 la 10, in functie de cat de solida este situatia financiara a acestei companii.
Ratingul financiar utilizeaza datele financiare oficiale ale companiilor, asa cum sunt ele depuse la institutiile statului.
Raportul este util oricarei companii care doreste sa afle informatii de natura financiara despre partenerii sai de afaceri (clienti si furnizori), pentru a evalua cat de sigura este relatia sa de afaceri cu acestia, in urmatoarele 6 – 12 luni.
De asemenea, compania poate afla si informatii financiare despre competitorii sai, pentru a evalua pozitia sa pe piata in comparatie cu principalii sai competitori.
Compania este evaluata pe baza a 15 ratii financiare grupate in 4 categorii: profitabilitate, lichiditate, solvabilitate si eficienta. Valorile acestor ratii sunt comparate cu media pentru sectorul de activitate in care compania isi desfasoara activitatea.
Evaluarea fiecarei ratii financiare este facuta atat in mod grafic (punctaj) cat si prin interpretarea rezultatului obtinut, pentru usurinta interpretarii rezultatelor. Comparatia cu sectorul de activitate este oferita si ea atat in mod grafic, cat si prin interpretarea situatiei companiei in cadrul sectorului din care face parte.
Indicatorii de profitabilitate arata care este nivelul de profitabilitate al companiei, pe toate componentele (profit net, profit din activitatea de exploatare, cresterea cifrei de afaceri etc) si compara aceste valori cu media sectorului de activitate relevant.
Indicatorii de lichiditate indica in ce masura compania isi poate onora obligatiile de plata pe termen scurt.
Indicatorii de solvabilitate arata cat de solida este structura bilantului unei companii, deci in ce masura compania va putea sa isi onoreze obligatiile pe termen mediu si lung.
Indicatorii de eficienta compara ciclul de productie, plata si incasare al companiei cu mediile sectorului sau de activitate, oferind imaginea eficientei operationale si de management financiar a companiei.
Cu cat ratingul (punctajul) companiei este mai ridicat, cu atat se poate spune ca performanta acelei companii este mai buna, in cadrul sectorului economic in care isi desfasoara activitatea.
O companie avand rating foarte bun are o situatie financiara foarte buna si indeplineste toate criteriile de stabilitate si profitabilitate financiara cerute de partenerii de afaceri, astfel incat relatia comerciala cu aceasta companie se poate desfasura fara riscuri semnificative.
O companie avand rating normal are o situatie financiara stabila comparativ cu industria din care face parte. Relatia comerciala cu o astfel de firma este una normala, fiind necesara o monitorizare a evolutiei companiei la 3-6 luni.
O companie cu rating scazut are o situatie financiara instabila, prezentand riscuri ridicate. Relatia comerciala trebuie sa se desfasoare cu atentie si este indicata o monitorizare lunara a evolutiei acestei companii.