Spunem de multe ori ca economia romaneasca este “diferita” fata de celelalte economii, ca strategiile aduse de multinationale aici nu merg pentru ca mediul economic de la noi este altfel decat cel din tarile emergente sau foste comuniste din regiune. Sunt oare sectoarele economice din Romania intr-o alta etapa economica decat in alte tari, si au ele un alt nivel de profitabilitate, desi spunem mereu ca economia noastra este integrata in cea europeana?
Antreprenorii care cunosc evolutia in timp a diferitelor industrii si impactul acestora la nivel economic, au cele mai mari sanse sa-si transforme business-urile in adevarate afaceri de succes, intrucat perspectivele si optiunile de viitor sunt in acest fel mai usor de fructificat. O idee buna de business, intr-un domeniu de activitate in expansiune sunt elemente cheie catre succes, iar alaturi de o analiza completa a pietei, iti ofera avantajul de a evita anumite sectoare, si prin urmare, un posibil dezastru profesional.
Si, chiar daca nu esti in pozitia de a iti incepe propria afacere si de a deveni noul Steve Jobs sau Bill Gates, informatiile cu privire la profitabilitatea sectoarelor de activitate din Romania, te vor ajuta sa iti alegi mai bine urmatorul job, optand pentru sectoare in plina dezvoltare, care sa iti ofere stabilitate si beneficii pe o perioada mai lunga de timp.
Astfel ca, pentru a veni in sprijinul tau, specialistii RisCo au analizat cat de adevarate sunt “legendele corporative” si daca acestea mai stau in picioare atunci cand ne uitam la cifre.
Calculand marja profitului net (indicator financiar care arata profitabilitatea activitatii unei companii dupa ce aceasta si-a platit toate costurile aferente functionarii) pe baza datelor finaciare oficiale disponibile la sfarsitul anului 2015, am facut o clasificare a industriilor si am descoperit care sunt sectoarele cele mai avantajoase in acest moment pe piata din Romania.
In graficul de mai jos veti gasi cele mai profitabile sectoare de activitate alaturi de marja de profit pentru fiecare dintre acestea. Desigur, cu cat raportul dintre numarul firmelor care au avut profit fata de cele care au inregistrat pierdere este mai mic, cu atat si marja profitului net este mai redusa. Totodata, acesta este si principalul indicator care influenteaza profitabilitatea, si care poate determina diferenta dintre comportamentul unui sector din Romania fata de acelasi sector dintr-o alta tara.
1: SERVICII FINANCIARE
Cu o marja a profitului net de 16,4% si un raport al firmelor profitabile de 2,25, sectorul financiar (care in analiza noastra exclude sectorul bancar) pare sa domine piata din Romania. De ce merge asa de bine acest domeniu? Ei bine, raspunsul este unul destul de simplu si evident am spune noi, caci indiferent de performanta economica a unei tari, lumea are nevoie de contabili si consultanti in domeniul financiar. Asa ca, pentru antreprenori domeniul financiar pare sa fie un sector plin de oportunitati si in 2017, iar pentru angajati...niciodata nu este prea tarziu pentru o schimbare de cariera. Din totalul celor 6882 de firme pe care le-am gasit active, 4764 dintre acestea sunt profitabile.
2: CHIMIE
Industria chimica din Romania se afla pe cea de-a doua pozitie in topul realizat de catre specialistii RisCO, cu o marja a profitului net de 14% si un raport al firmelor profitabile de 1.64. Conform celor mai recente situatii financiare, la sfarsitul anului 2015 activau 3564 de firme dintre care 2212 erau profitabile. Astfel, fabricarea sapunurilor, detergentilor, produselor de intretinere, parfumurilor si a produselor cosmetice sau a altor produse chimice, alaturi de produse obtinute prin prelucrarea titeiului sau a celor din cauciuc si plastic pot fi o buna oportunitate de investitie si de a transforma un business intr-o afacere de succes.
3: SERVICII IT
Nu este nicio surpriza ca sectorul IT se afla in topul RisCO. Cu o marja a profitului net de 9.7% si un raport profit vs. pierdere de 2.05 acesta ocupa locul trei. Fiind unul dintre cele mai mari si mai dinamice sectoare la nivel mondial, in plina expansiune, si cu un rol din ce in ce mai important in dezvoltarea economica a tarilor, industria IT reprezinta o reala oportunitate pentru toti antreprenorii, dar si pentru cei care cauta locuri de munca bine platite si de viitor. Dintre cele aproximativ 14.000 de firme 9103 sunt profitable. Conform celei mai actualizate si complete analize realizata de catre RisCo, tendinta in Romania in legatura cu industria IT este ca aceasta sa evolueze catre statutul de producator de solutii tehnice complete pentru partenerii straini.
4: ECHIPAMENTE
Din ultimele date financiare obtinute, industria de echipamente din Romania are un numar total de 2766 firme active din care 1892 profitabilabile. Situatia pozitiva a sectorului este indicata si de marja profitului net de 4.7%, in timp ce ponderea raportului profit/pierdere este de 2.16. Rezultatele substantiale la nivel sectorial si potentialul de dezvoltare pe timp indelungat, face din acest domeniu unul viabil pentru investitori sau pentru cei care isi doresc sa inceapa un business. Desi doar pe locul patru in topul nostru, fabricarea electrocasnicelor si a produselor electronice, sunt doua dintre industriile cu potential crescut de inovare, cu alte cuvinte, pe termen lung, acest sector poate inregistra o imbunatatire a performantelor financiare, atata timp cat exista un bun management al riscului si interes pentru dezvoltarea sa .
5: TRANSPORT
Conform ultimelor date financiare disponibile, sectorul transporturilor a inregistrat in ultimii ani o usoara crestere, aspect reflectat si in marja profitului net de 4.6%. Dintre cele 36411 firme active gasite de catre specialistii RisCo, 21991 sunt profitabile, iar raportul profit vs. pierdere este de 1.53. Orientarea investitiilor in acest sector, cu preponderenta pe termn lung, este foarte importanta pentru pastrarea echilibrului financiar, putand aduce astfel si beneficii celor care isi doresc sa investeasca sau sa dezvolte o afacere.
Dintre sectoarele cu minima profitabilitate mentionam sectorul prelucarii lemnului cu o marja a profitului net de 2.2%, urmat indeaproape de sectorul auto si de cel al comertului en-gros, cu o marja a profitului net de 2.4% si respectiv 2.6%.
Primele cinci sectoare de activitate din Romania cumuleaza un numar de 63.171 firme dintre care 39.962 sunt profitabile.
Iar daca va intrebati cum stau lucrurile in alte tari, putem sa va spunem ca la nivelul Statelor Unite cele mai profitabile industrii, conform analizei realizate de catre SageWorks sunt: sectorul financiar (contabilitate, taxe, payroll) cu o marja a profitului net de 18.3%, urmat de cel al serviciilor legale cu o marja de 17.4% si de sectorul imobiliar cu o marja medie a profitului net de 17.4%.
Industriile fac parte integrata din economia unei tari, precum si din societatea acesteia prin locurile de munca puse la dispozitia populatiei. Este adevarat ca in functie de evolutia si dezvoltarea economica a fiecarei tari, vor exista diferente majore intre procentele prezentate, chiar si daca vorbim despre aceleasi sectoare activitate.
Ca si furnizor de servicii integrate a managementului riscului, nu putem sa nu constatam importanta prevenirii si cunoasterea proactiva a situatiei financiare a paternerilor de afaceri, precum si a pietei in care va desfasurati activitatea, fie din postura de antreprenor sau cea de angajat.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook,