Propria casa, o masina si independenta financiara reprezinta visul oricarui tanar. Pentru foarte multi dintre tineri, sa razbata prin propriile forte nu este deloc usor. In ultimii 10 ani, a crescut varsta la care tinerii se desprind de casa parinteasca si pornesc pe propriul drum. In tarile nordice, tinerii parasesc cel mai rapid casa parinteasca, inainte de implinirea varstei de 23 de ani.
Tinerele parasesc mai devreme casa parinteasca
Cele mai recente statistici Eurostat arata ca, in 2022, tinerii din UE si-au parasit casa parinteasca in medie la varsta de 26,4 ani. Cele mai mari varste medii, la 30 de ani sau peste, au fost inregistrate in Croatia (33,4 ani), Slovacia (30,8), Grecia (30,7), Bulgaria si Spania (ambele 30,3), Malta (30,1) si Italia (30,0).
In schimb, cele mai scazute varste medii, toate sub 23 de ani, au fost inregistrate in Finlanda (21,3 ani), Suedia (21,4), Danemarca (21,7) si Estonia (22,7). Tinerii din Romania se incadreaza in intervalul de varsta 26-30 de ani, in privinta momentului plecarii din casa parinteasca.
In ultimii 10 ani, varsta medie a tinerilor care isi parasesc casa parinteasca a crescut. In UE, in medie, barbatii au parasit casa parinteasca mai tarziu decat femeile: barbatii la varsta de 27,3 ani si femeile la 25,4 ani in 2022. Aceasta diferenta a fost observata in toate tarile, adica tinerele s-au mutat din casa parinteasca pe medie mai devreme decat barbatii tineri.
Cea mai mare diferenta de gen a fost gasita in Romania, unde barbatii tineri au plecat la 29,9 ani si femeile la 25,4 ani (diferenta de gen de 4,5 ani).
47% dintre tinerii generatiei Z au ca obiectiv independenta financiara
Tinerii isi doresc independent financiara si siguranta, insa aceste obiective nu sunt intotdeauna usor de indeplinit. Cea mai mare provocare este obtinerea unui loc de munca, iar de acest factor depinde in general si momentul mutarii din casa parinteasca. Independenta financiara este obiectivul principal al generatiei Z, dupa cum arata rezultatele studiul Insights PulseZ 2022.
Printre factori motivatori ai acestei generatii se numara> independenta financiara (47%), implinirea pe plan personal (44%), starea de sanatate (37%), dorinta de a lasa ceva de valoare in urma (33%). S-a observat insa diferente in functie de gen: fete au mentionat in cadrul studiului independenta financiara si dezvoltarea psihica, in timp ce baieti au mentionat dorinta de faima.