Anul 2023 a adus decizii dificile pentru unii antreprenori, nevoiti sa isi inchida afacerile. Modificarile fiscale, dar si criza economica si-au pus amprenta asupra mediului de afaceri si au pus lacatul pe mai multe firme din tara. Datele oficiale indica un numar de peste 47.000 de firme radiate in primele noua luni din 2023.
Domeniile cu cele mai multe firme inchise in 2023
Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, in primele noua luni din 2023 au fost radiate in total 47.854 de firme in Romania. In functie de zona, cele mai multe radieri s-au inregistrat in municipiul Bucuresti – 7.900, judetul Cluj – 2.352, Constanta – 2.156 si judetul Timis – 2.107 firme radiate. Numai in luna septembrie s-a pus lacatul pe 4860 de firme, cele mai multe din capitala.
Judetele Ialomita, Covasna si Giurgiu au inregistrat cele mai putine firme inchise in perioada ianuarie-septembrie, sub 400 de firme radiate. Totusi, trebuie luat in calcul si faptul ca judetele fruntase la radieri au si cea mai intensa activitate economica si un numar mai mare de firme pe piata locala.
Important de precizat este faptul ca trei judete au inregistrat cresteri semnificative ale numarului de radieri: Bacau, Botosani si Dambovita.
In ceea ce priveste domeniul de activitate, in anul 2023, cele mai multe radieri au fost inregistrate in sectoarele: comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, constructii – 3.759 si agricultura, silvicultura si pescuit.
Strainii si investitiile din Romania
Tot din analiza datelor ONRC reise ca numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania a scazut cu 5,1% in primele noua luni din 2023. Totusi, cele 5.242 de societati noi aveau un capital social subscris in suma totala de 116,083 milioane de dolari, in crestere de aproape patru ori fata de capitalul subscris al firmelor inmatriculate in perioada ianuarie-septembrie 2022.
Cele mai multe inmatriculari au fost inregistrate in comertul cu ridicata si amanuntul, repararea auto si moto, activitati profesionale, administrative, stiintifice si tehnice si transport.
Cel mai mare numar de societati cu participare straina era cu investitori din Italia, iar cea mai mare valoare a capitalului social apartine firmelor olandeze.