Viata de angajat in corporatie. Cum iti poti reduce cheltuielile?

Viata de angajat in corporatie. Cum iti poti reduce cheltuielile?

Munca intr-o corporatie nu este usoara. Cei mai multi angajati din acest segment se declara stresati, epuizati, iar veniturile desi sunt mai mari decat ale colegilor care lucreaza in firme mici, se duc pe cheltuieli haotice, din cauza stilului de viata. Ore peste program, proiecte last-minute, atmosfera tensionata, competitie intre colegi si o viata traita pe repede-inainte. Veniturile sunt epuizate de lipsa de timp, organizare si de mirajul unor placeri de moment. Un gadget de ultima generatie, mancarea comandata de la localuri scumpe sau tinute scumpe, pentru a nu fi mai prejos decat ceilalti, reprezinta gauri in bugetul personal. Daca esti in aceasta situatie, iti oferim cateva sfaturi utile prin care iti poti reduce cheltuielile:

 

  1. Foloseste transportul public

Daca esti angajat intr-o corporatie, dintr-un oras aglomerat, varianta transportului public te scuteste si de cheltuieli mari cu autoturismul propriu si carburant, dar si de stresul din trafic. Alege tramvaiul, metroul sau orice alt mijloc de transport care sa te duca la destinatie, fara sa mai ai stresul de la volan. In plus, abonamentele sunt mai mici decat ce ai cheltui in mod normal. O alta varianta ar fi sa imparti cheltuielile de transport cu un coleg care locuieste in apropiere. Puteti folosi masinile pe rand, conduce pe rand si impartiti si costul combustibilului.

  1. Planifica-ti bugetul

Fa asta in fiecare luna! Este regula cea mai importanta. Trebuie sa stii cat ai la dispozitie, care sunt cheltuielile curente, ce nevoi urgente exista si daca mai este loc si de o mica placere. Stresul isi spune cuvantul si te duce in situatia unor cumparaturi compulsive. La final de zi, daca te regasesti intr-o astfel de situatie, nu actiona imediat. Ia-ti timp, verifica-ti bugetul si analizeaza daca e nevoie sau dorinta.

  1. Pranzul adus de acasa

Stim ca timpul e cea mai mare problema pentru tine. Pleci de acasa la prima ora si te mai intorci seara, asta daca ai ghinionul sa locuiesti intr-un oras aglomerat, in care traficul iti mananca din timp. Sa gatesti nu mai reprezinta o placere, dar daca tii la bugetul tau, o vei face. Pranzul comandat in oras in fiecare zi, reprezinta o cheltuiala importanta. Daca nu vrei sa faci nota discordanta si comanzi de la restaurante alese de colegi, s-ar putea sa cheltui mai mult decat iti permiti.

  1. Sport practicat acasa

Sportul este un mijloc eficient de a te elibera de stres, mai ales daca lucrezi intr-o atmosfera tensionata. Totusi, nu este nevoie sa cheltui sume mari pe abonamente la sali de fitness. Poti taia de pe lista aceasta cheltuiala practicand sportul in propriul living. Cateva echipamente, care odata achizitionate iti folosesc mult timp, pot acoperi nevoia de miscare. Nu te mai deplasezi la sala, nu mai platesti abonament si iti faci mai usor timp in programul tau pentru miscare. 20 de minute la final de zi se pot dovedi suficiente.

  1. Renunta la spiritul de turma

Bugetul tau este impovarat si de achizitii facute pentru a fi in rand cu ceilalti. Tinutele scumpe sau gadgeturile nu sunt o necesitate. Important este sa faci achizitii in functie de nevoi, fara a face o parada din asta. Competitia intre colegi este buna, dar la nivel de pregatire, eficienta, productivitate, nu in sens superficial.