Viata de corporatist nu este usoara. Jonglezi permanent cu deadline-uri, proiecte si task-uri de ultim moment, prins intre evaluari si oportunitati de promovare sau in goana dupa atingerea target-urilor. Presiunea si stresul de zi cu zi isi spun cuvantul, asa ca vacanta devine un fel de oaza in desert. Pentru ca viata personala este de multe ori neglijata, echilibrul fiind greu de atins, concediul devine sfant. In ultimii ani, s-a observat un tipar al vacantelor in randul angajatilor din multinationale.
Tipuri de vacante preferate de corporatisti
- Vacante de lux cu oferte ultra-all inclusive
Pentru ca se bucura rar de timp liber, fara telefoane, conferinte si task-uri last minute, dar au si venituri considerabile, angajatii din companiile multinationale aleg sa-si petreaca vacanta in destinatii exotice, cu oferte ultra-all inclusive si in care se pot bucura de tot confortul. Relaxare, mancare buna si servicii impecabile, sunt cerintele multor corporatisti. Intr-un astfel de sejur nu trebuie sa-si faca griji pentru nimic, in general fiind achizitionate prin agentii, totul este bine pus la punct.
Ofertele vizate sunt cele care includ piscina, SPA, jacuzzi si sali de fitness, petreceri tematice sau seri speciale. Dotarile hotelurilor si conditiile de cazare sunt cele mai importante cerinte.
- Vacante cu experiente inedite
La polul opus sunt angajatii din companii multinationale care vor ca vacanta sa le ofere cat mai multe experiente. Satui de monotonia cotidiana, aleg sa mearga in destinatii in care sa imbine relaxarea cu aventura. De la sporturi nautice (kitesurfing, jetboard, parasailing, rafting), la sporturi extreme in aer (bungee Jumping, parasutism, sky flying, deltaplanorism) si pana la activitati extreme la sol (ciclism, motocross, catarari), corporatistii dornici de adrenalina sunt dispusi sa experimenteze.
Astfel, ies din zona lor de confort, isi testeaza limitele si reusesc sa acumuleze si amintiri placute din vacanta. In privinta destinatiilor, acestea difera in functie de specificul activitatilor alese, de la zone cu plaje salbatice, la destinatii aflate in zone izolate, cu relief care sa permita activitatile dorite.
- Vacante de tipul Retreat
Nu in ultimul rand, avem si angajatii din multinationale care in vacanta cauta destinatii in care sa se relaxeze, sa se conecteze cu sine, sa isi incarce bateriile si sa se dezvolte personal. O astfel de experienta o gasesc in ofertele retreat.
O vacanta retreat se traduce prin cazare intr-un loc retras, cu o atmosfera deosebita, experimentarea practicilor de relaxare, meditatie. Ofertele includ masaje, workshop-uri de dezvoltare personala, terapii. O astfel de vacanta este aducatoare de sens, iar cei care opteaza pentru un retreat sunt cei care vor sa se regaseasca, sa isi recapete puterile, sa ia o pauza cu adevarat de la viata cotidiana, sa se retraga intr-un spatiu de vindecare.