Asteptarile si comportamentul angajatilor pe piata muncii depind si de generatia din care astia fac parte. Generatia Z, poate cea mai controversata si analizata, se caracterizeaza prin curiozitate, independenta si apetenta pentru digitalizare, dar si prin nerabdare si dorinta de a vedea rezultatele rapid si dependenta de feedback.
Cine sunt cei din generatia Z?
Despre membrii Generatiei Z (1997-2012) se spune ca pun accent foarte mare pe comunicare si schimbul de idei, au avut contact cu lumea digitala si asta i-a facut sa fie pasionati de mediul virtual si sa caute in permanenta solutii pentru eficientizarea proceselor, pentru a pune tehnologia in slujba vietii cotidiene. La locul de munca, cei din Generatia Z sunt mai motivati mai mult de oportunitatile de dezvoltare personala si profesionala, conexiune pe care le pot face, schimbarea pe care o pot aduce, dar pentru asta au nevoie sa fie ascultati si sa primeasca feedback permanent. Relatia cu banii este diferita fata de generatiile anterioare. Asteptarile lor sunt sa fie remunerati corespunzator cu aportul in companie, sa primeasca sansa de a-si demonstra capacitatea si abilitatile, dar acestea sa fie apreciate si remunerate.
Angajatii din generatia Z se mai caracterizeaza si prin nevoia de rezultate rapide, individualims si dorinta de progres rapid.
Iata 4 caracteristici ale jobului ideal pentru cei din Generatia Z:
- Sa-i provoace permanent
Cei din Generatia Z vor sa fie provocati sa-si depaseasca nivelul. Jobul ideal pentru ei trebuie sa-i faca sa se simta in competitie, sa le suscite interesul si sa-i determine sa caute alternative, solutii inovative, eventual prin intermediul tehnologiei. Nu iubesc monotonia si sarcinile simple si repetitive. Rutina este cel mai mare dusman al acestei generatii.
- Sa le ofere oportunitati de mobilitate
Calatoriile in interes de serviciu nu-i sperie pe cei din Generatia Z. Oportunitatile de mobilitate sunt foarte importante pentru ei. Posibilitatea de a presta activitatea din diferite locuri, de a jongla cu diferite situatii si provocarea de a se adapta rapid unui mediu nou sunt caracteristice acestei generatii.
- Sa fie remunerat corect
Jobul ideal pentru Generatia Z implica si aspectul de ordin financiar. Chiar daca nu se vor orienta spre un loc de munca manati doar de salariu, isi doresc totusi sa le fie recunoscuta munca si sa fie recompensati corect, potrivit aptitudinilor si sarcinilor. Cei din Generatia Z fac rar compromis cand vine vorba de remuneratie. Nu vor ramane la un loc de munca unde sa nu fie respectati, iar respectul se traduce si intr-un salariu pe masura pregatirii si efortului depus.
- Sa ofere oportunitati pentru dezvoltarea carierei
Cariera joaca un rol important din perspectiva reprezentantilor Generatiei Z. Nu este suficient doar sa aiba un loc de munca si sa fie platiti, isi doresc sa progreseze, sa urce pe scara profesionala si sa se remarce. Mai mult, au si o nerabdare in a-si construi cariera. Sunt caracterizati de efervescenta si nu accepta sa fie tinuti pe loc. Accepta autoritatea si o respecta in masura in care nu este impusa si castigata.