Generatia Z aduce schimbari radicale in piata muncii. Nevoile actuale, dar si curajul de care dau dovada reprezentantii Generatiei Z in a-si cere drepturile si a negocia, au dus la aparitia unor fenomene noi la locul de munca. Probabil ati auzit de „quiet quitting”, in traducere „demisia silentioasa”. Un alt trend este si „act your wage”, practic sa muncesti fix de cat esti platit. O conditie esentiala impusa de Generatia Z este si munca in regim hibrid.
Locul de munca e doar un job pentru generatia Z
Cu alte cuvinte, atat timp cat se simt apreciati, recompensati pe masura muncii si au sansa de a se dezvolta, isi pastreaza acelasi loc de munca. In momentul in care se simt contransi, nu mai sunt multumiti de salariu sau conditii, schimbarea apare brusc.
Libertate, echilibru, respect, par sa fie cuvintele cheie ale Generatiei Z. Daca acest trio inceteaza apar si schimbarile in cariera. Generatia Z nu se teme sa isi impuna propriile reguli sau sa isi ceara dreptul.
Munca in regim hibrid este una dintre cerintele esentiale. Acestia considera ca daca pot oferi rezultatele dorite lucrand de la distanta in majoritatea timpului, cu doar o zi pe saptamana de la birou sau anumite zile pe luna cu prezenta fizica, reprezentantii Generatiei Z isi cer acest drept. In cazul in care sunt constransi, nu se tem sa is idea demisia si sa schimbe locul de munca.
„Quiet quitting” este un alt fenomen pe care il intalnim in randul reprezentantilor acestei generatii. Practic, se refera la indeplinirea cerintelor minime ale unui job si a nu depune mai mult timp, efort sau entuziasm decat este absolut necesar.
O alta tendinta introdusa pe piata muncii este „act your wage” sau “muncesc in raport cu venitul”, pe romaneste “muncesc de cat ma platesti”. Reprezinta mentalitatea conform careia cantitatea de efort depusa de angajati in locul de munca ar trebui sa se alinieze direct cu salariul lor. Este un mijloc de a stabili limite mai bune intre viata lor profesionala si cea personala, de a reduce stresul si a evita burnout-ul. Presupune respectarea stricta a fisei postului, evitarea muncii suplimentare si pastrarea echilibrului intre viata personala si cea profesionala.
Comportamente specifice generatiei Z la locul de munca
Am stabilit deja ca reprezentantii Generatiei Z isi cunosc drepturile, isi asuma responsabilitati in raport cu venitul si nu se tem sa faca schimbari. Iata cateva dintre comportamentele Generatiei Z la locul de munca, pe care nu le regasim la alte generatii, mult mai atasate de job si care cauta stabilitatea in cariera, cu orice pret:
• Parasesc fara regret un loc de munca daca simt ca nu au oportunitati de dezvoltare
• Isi cer drepturile salariale si isi apreciaza munca
• Stabilesc limite clare si le comunica fara temeri
• Isi respecta pauzele si timpul de odihna
• Pun sanatatea pe primul loc, in defavoarea carierei
• Isi doresc un echilibru intre viata profesionala si cea personala
• Evita mediul de lucru toxic
• Nu se tem sa demisioneze si sa o ia de la capat la un alt job
Sanatatea, fericirea, relatiile personale sunt pe primul loc, in randul reprezentantilor Generatiei Z. cei mai multi isi aleg job in functie de pasiunile pe care le au, mai putin influentati de recomandarea celor din jur. Acestia apreciaza conexiunea umana, recunoasterea valorii si remuneratia conform efortului depus.