Joburile din industria IT sunt printre cele mai vanate. Salariile mari, comparativ cu alte domenii, reprezinta principalul motiv, la care se adauga flexibilitatea jobului si posibilitatea de a evolua. Totusi, munca in corporatie nu este idoar lapte si miere. Angajatii din IT au nemultumiri, la randul lor. Un studiu realizat de Scoala de HR, in parteneriat cu compania de IT si Digital Marketing Zitec, prezinta perspectivele oamenilor din aceasta industrie.
Managementul slab si lipsa de validare, printre nemultumirile IT-istilor
Datele de la nivelul anului 2020 arata ca Romania avea peste 220.000 de IT-isti. Tara noastra a avut in perioada 2014-2019 una dintre cele mai accelerate rate de crestere a efectivului de salariati din industrie (11%), iar numarul a continuat sa creasca. Bucuresti, Cluj, Iasi, Timis si Brasov sunt zonele care concentreaza cel mai mare numar de salariati din sectorul IT&C din Romania. Potrivit statisticilor INS, in luna aprilie 2023, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii intehnologia informatiei (10.720 lei).
Cu toate ca salariul este mult mai mare decat in alte domenii, piata IT este una competitiva, nivelul de stres este ridicat si necesita pregatirea continua.
Potrivit studiului realizat de Scoala de HR, nemultumirile angajatilor din aceasta industrie sunt legate de angajator si atmosfera de la locul de munca.
Intrebati ce i-ar face sa renunte la un angajator, angajatii au precizat:
-managementul slab calitativ (micromanagement, dualism, bullying, lipsa de empatie, manipulare si comportament lipsit de etica)
-cultura toxica (reprezentata de un colectiv disfunctional, munca peste program privita drept normalitate, nepotismul sau atmosfera apasatoare)
-lipsa oportunitatilor de crestere in companie
-rigiditatea angajatorului cu privire la cultura „work from anywhere”, la pachet cu nerespectarea timpului personal al angajatilor
-lipsa de validare si recunoastere – atat verbala, cat si prin recompense financiare sau materiale
Ce-si doresc IT-istii de la locul de munca?
Acelasi studiu arata ca 98% dintre respondenti sunt motivati de posibilitatea accesarii unui sistem de munca hybrid / remote. O alta nevoie identificata se refera la aderarea la echipe sanatoase, la care se adauga nevoia de onestitate, transparenta si management competent la locul de munca.
Desi numarul de angajati in IT creste de la an la an, Romania se confrunta cu un deficit anual de 15.000-20.000 de specialisti.