Statul vrea sa stimuleze concurenta pe piata materialelor de constructie. S-a constatat o crestere accelerata a preturilor.

Statul vrea sa stimuleze concurenta pe piata materialelor de constructie. S-a constatat o crestere accelerata a preturilor.

Cresterea accelerata a preturilor materialelor de constructii din ultimul an a determinat intarzieri majore in finalizarea unor proiecte importante din sectorul de stat si cel privat, dar si blocaje in randul companiilor din domeniul constructiilor si chiar falimentul mai multor firme. In aceste conditii, statul vrea sa intervina pentru a reduce avansul preturilor, iar solutia gasita este stimularea concurentei.

 

Consiliul Concurentei: trebuie eliminate barierele pentru a intensifica concurenta

Dupa ce Ministerul Economiei si-a anuntat intentia de a veni in sprijinul companiilor din domeniul constructiilor, prin lansarea unei scheme de ajutor, Consiliul Concurentei a realizat o analiza a acestui sector pentru a determina motivele care au dus la cresterile de pret exagerate din ultima perioada.

Potrivit analizei publicate de institutie, “concurenta este redusa pe unele piete din sectorul materialelor de constructii, ceea ce conduce la cresteri mari de preturi pentru anumite produse (…) ca urmare, autoritatea sustine stimularea concurentei prin eliminarea barierelor care blocheaza dezvoltarea acestui sector”.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei:

In aceasta zona trebuie identificate si eliminate barierele pentru a intensifica concurenta atat prin extinderea capacitatii de productie a anumitor materiale pentru constructii, cat si prin intrarea pe piata a unor noi concurenti. In acest sens, intentia Ministerului Economiei de a lansa o schema de ajutor de stat pentru a finanta investitiile si capacitatile de productie ale firmelor de materiale de constructii este binevenita. In urma acestor investitii, companiile isi vor creste gradul de eficienta si vor putea oferi produsele la preturi competitive”.

Evolutia pretului materialelor de constructie

Autoritatea de concurenta a constatat faptul ca in cazul produselor care sunt distribuite pe piete mai degraba nationale, cum ar fi blocurile ceramice, cimentul sau BCA-ul, consumul fiind acoperit in mare parte din productia interna, preturile sunt influentate mai degraba de factori locali. In schimb, in cazul materialelor care sunt comercializate pe piete mai mari, ce depasesc teritoriul national, cum ar fi bitumul si polistirenul, pentru care materia prima este cumparata doar din import, preturile sunt influentate de factori internationali, inclusiv de conditiile de transport.

Potrivit analizei, in primele 6 luni ale anului 2022 comparativ cu anul 2020, s-au constatat majorari de pret astfel:

- pretul BCA-ului a crescut cu 28,2%

 -pretul  cimentului cu 30%

-pretul polistirenului extrudat s-a majorat cu 42%

-pretul pentru blocuri ceramic a crescut cu 49,8%.

- pretul unei tone de bitum cu aplicatii rutiere a urcat in iunie 2022 cu 71,4% fata de 2020 si cu 36% fata de 2021.

- grinzi de lemn - 83%

- EPS - 129%

- cherestea uscata - 68%

In ceea ce priveste pretul cherestelei uscate nerindeluite, acesta a inregistrat un avans de 77%, in timp ce pretul mediu pentru grinzi rasinoase a crescut cu 100%, in perioada analizata.