Sprijin pentru producatorii de fructe si legume din Romania. Granturi, lant scurt de aprovizionare si facilitarea accesului in supermarketuri

Sprijin pentru producatorii de fructe si legume din Romania. Granturi, lant scurt de aprovizionare si facilitarea accesului in supermarketuri

Productia agricola a Romaniei are capacitatea de a oferi toate resursele alimentare de care tara are nevoie, problema apare la capitolele desfacere a marfii si procesare. Producatorii nu au potentialul de a valorifica fructele si legumele si nici infrastructura necesara nu este inca pusa la punct. Asta face ca Romania fie sa exporte materie prima la preturi mici si sa importe produs finit la pret mult superior, fie ca productia sa nu ajunga sa fie valorificata deloc. Nu putine au fost cazurile in care hectare intregi de recolta s-au stricat pe campuri sau in livezi.

Mai multe initiative recente promit sa vina in sprijinul producatorului roman. Camera Deputatilor a adoptat o schema de ajutor de stat pentru producatorii agricoli de legume, fructe si cartofi, pentru o perioada de trei ani. Totodata, recent a fost adoptat si proiectul Lantului de aprovizionare scurt, iar Ministerul Agriculturii a reactivat Casa de Comert Unirea.

 

Schema de ajutor de stat pentru producatorii agricoli de legume, fructe si cartofi

Camera Deputatilor a adoptat un proiect care prevede acordarea unui ajutor de stat pentru producatorii agricoli de legume, fructe si cartofi, pentru o perioada de trei ani. Schema propune acordarea de sprijin sub forma de grant, pe o perioada de trei ani, in valoare de 100.000 euro anual, in cazul persoanelor juridice si a persoanelor fizice inregistrate fiscal, respectiv 300.000 euro anual in cazul cooperativelor pentru sustinerea activitatilor de sortare, ambalare, etichetare si transport desfasurate de producatorii agricoli de legume, fructe si cartofi.

Pentru a beneficia de sprijin, producatorul trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

-sa fie persoana juridica, persoana fizica inscrisa in registrul agricol si inregistrata fiscal; cooperativa agricol, grup/organizatie de producatori;

-sa detina si sa exploateze, in nume propriu sau prin membrii cooperatori/asociati, suprafete cultivate cu legume, cartofi, fructe, plantatii de pomi fructiferi, plantatii de arbusti si/sau semiarbusti fructiferi, plantatii cu struguri de masa destinati consumului uman;

-sa comercializeze legume, cartofi si/sau fructe; in cazul spatiilor protejate, suprafata minima destinata cultivarii sa fie de 500 mp; sa faca dovada prin documente justificative ca a realizat activitatile prevazute si ca valoarea productiei comercializate anual pentru care se solicita ajutorul a fost de minimum 1.000 euro, echivalentul in lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei la data comercializarii;

-sa nu se afle in lichidare sau faliment la data accesarii ajutorului de stat, fara a fi emisa o decizie definitiva a instantelor judecatoresti de constatare a falimentului pana la aceasta data.

Valoarea ajutorului de stat reprezinta 20% din valoarea productiei comercializate si se acorda anual, dar nu poate depasi 100.000 de euro, in cazul persoanelor juridice si persoanelor fizice, respectiv 300.000 de euro, in cazul cooperativelor agricole si grupurilor/organizatiilor de producatori.

Introducerea lantului scurt de aprovizionare

Guvernul a aprobat recent si lantul scurt de aprovizionare de la fermier la beneficiar. Astfel: „Pentru urmatorii 2 ani, autoritatile contractante care atribuie contracte de achizitie publica ce au ca obiect produse agroalimentare aplica criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-pret, in urmatoarele conditii: ponderea stabilita privind calitatea va fi de 60% din punctajul total si este compusa din: 30% pentru factorul de evaluare „lantul de aprovizionare” si 30% pentru realizarea unei etape de productie in regiunea de dezvoltare. Prin „lantul de aprovizionare” se intelege circuitul de aprovizionare care implica un numar de operatori economici implicati in producerea, fabricarea si comercializarea produselor”, potrivit informatiilor transmise de Guvernul Romaniei.

Accesul produselor locale in supermarketuri, prin Casa de Comert Unirea

Ministerul Agriculturii a anuntat de asemenea ca a fost finalizat proiectul de achizitie pentru legumele si fructele pe care Casa de Comert le va prelua de la cooperativele din bazinele legumicole pentru a le introduce in circuitul comercial.

De saptamana aceasta, ar trebui sa inceapa livrarile catre lanturile de supermarketuri si alti parteneri. In prezent sunt disponibile cantitati de rosii din programul Tomata, castraveti, iar in perioada urmatoare vor fi gata si capsune, dovlecei, ardei gras, varza, fasole pastai, porumb zaharat.