Sprijin de 70.000 de euro pentru tinerii care vor sa-si inceapa o afacere. Vezi in ce domeniu!

Sprijin de 70.000 de euro pentru tinerii care vor sa-si inceapa o afacere. Vezi in ce domeniu!

Romania incearca sa-si aduca si sa-si pastreze tinerii acasa, dar totodata sa-i si convinga sa investeasca in agricultura, domeniul care a propulsat tara in topul marilor producatori ai lumii la capitolul produse agroalimentare. Initiativa si idei exista, insa cei mai multi tineri se lovesc de problema finantarii unei afaceri. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a lansat recent in consultare publica proiectul de ghid al solicitantului prin care propune conditiile de acordate unui sprijin 70.000 de euro, fonduri europene, pentru tinerii fermieri.

 

Ghidul pentru instalarea tinerilor fermieri, in dezbatere publica

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat, in consultare publica, Ghidul solicitantului pentru Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Finantarea este asigurata prin Planul Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027.

Dorim sa oferim solicitantilor de fonduri europene nerambursabile instrumente suple, clare, pentru a facilita accesarea fondurilor europene. Timp de 30 de zile, asteptam observatiile publicului, urmand ca acestea sa fie analizate si, dupa caz, incluse in versiunea finala a Ghidului solicitantului” a declarat Directorul general AFIR, George CHIRITA.

Pentru a obtine sprijinul financiar, tinerii trebuie sa vina cu un plan de afaceri. Sprijinul este 100% nerambursabil, in valoare de 70.000 de euro/proiect. Fondurile se acorda sub forma de suma forfetara in doua transe:

  • 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finantare
  • 25% din cuantumul sprijinului se va acorda in functie de implementarea corecta a Planului de afaceri, fara a depasi trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol si struguri de masa, de la semnarea Contractului de finantare).

Acest sprijin financiar este destinat tinerilor sub 41 de ani, care nu au mai beneficiat de fonduri agricole pentru ei insisi sau pentru sot/sotie.

Planul de afaceri trebuie sa cuprinda informatii despre situatia initiala a exploatatiei; obiectivele si actiunile ce urmeaza a fi dezvoltate;  investitiile vor reprezenta cel putin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil; calendarul de implementare al planului de afaceri. Durata maxima de implementare este de 3 ani, respectiv 5 ani pentru sectorul pomicol si struguri de masa.

Implementarea planului de afaceri, se va realiza pana la data de 30 septembrie 2029, verificarea finala si ultima plata nu vor depasi data de 31 decembrie 2029.