Sistemul e-Factura se extinde. De la 1 ianuarie, obligatorie si in relatia B2C. Vezi noutatile e-Factura!

Sistemul e-Factura se extinde. De la 1 ianuarie, obligatorie si in relatia B2C. Vezi noutatile e-Factura!

Nici nu s-a finalizat bine implementarea sistemului e-Factura in relatia B2B, iar Ministerul Finantelor anunta noi masura si extinderea sistemului de facturare electronica. Astfel, de la 1 ianuarie 2025, devine obligatorie si facturarea electronica pentru relatia intre companii si consumatorii finali.

 

Ministerul Finantelor continua lupta cu evaziunea fiscala

Ministerul Finantelor propune, printr-un proiect de act normativ, consultat de RisCo.ro, o serie de modificari in privinta gestionarii si implementarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, al aparatelor de marcat electronice fiscale, dar si excluderea accizelor din procedura de restructurare a obligatiilor bugetare.

Astfel, se extinde utilizarea sistemului de facturare electronica si pentru tranzactiile intre afaceri si consumatorii finali (B2C), in mod optional in perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 si obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2025. In consecinta, toate persoanele impozabile care emit facturi catre consumatori vor trebui sa le raporteze in sistemul RO e-Factura.

Marcel Bolos, ministrul Finantelor, a explicat:

Informatiile cuprinse in aceste facturi sunt necesare pentru reflectarea cat mai exacta in decontul precompletat RO e-TVA a operatiunilor economice realizate de persoanele impozabile. Introducerea acestei masuri nu genereaza nicio obligatie pentru persoanele fizice, insa va asigura in viitor posibilitatea persoanelor fizice de a accesa toate informatiile raportate de furnizori”.

Reguli si exceptii

Proiectul prevede exceptii de la obligatia utilizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura pentru:

  • persoanele impozabile care emit facturi pentru operatiuni care nu sunt supuse TVA-ului
  • sumele care nu se includ in baza de impozitare a TVA, conform Codului fiscal
  • misiunile diplomatice si oficiile consulare,
  • Comunitatea Europeana,
  • Comunitatea Europeana a Energiei Atomice
  • Banca Centrala Europeana, Banca Europeana de Investitii
  • Comisia Europeana sau alte organisme internationale
  • fortele armate ale statelor membre NATO.

 

Totodata, asociatiile, fundatiile si agricultorii persoane fizice care aplica regimul special pentru agricultori vor fi exceptati temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura pana la 30 iunie 2025, in vederea adaptarii la sistem. Acestia vor avea posibilitatea de a opta pentru utilizarea sistemului inainte de aceasta data, devenind obligatoriu pentru toate aceste categorii incepand cu 1 iulie 2025.