Beau cea mai scumpa apa de la robinet si platesc lunar preturi piperate pentru serviciile de canalizare. Vorbim despre judete din Romania aflate in topul zonelor cu cele mai scumpe tarife pentru servicii de apa si canal. Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice a publicat tarifele avizate pentru operatorii regionali de apa si canalizare la data de 01.05.2023. O analiza rapida arata ca judete cu venituri mici se regasesc in topul celor mai mari preturi pentru apa si canalizare.
Judetele cu cea mai scumpa apa potabila
Chiar daca la capitolul salarii, investitii si dezvoltare nu stau deloc bine, la capitolul tarife pentru utilitati aceste judete sunt campioane. Pe segmentul apa-canalizare, Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice monitorizeaza permanent preturile impuse de operatorii regionali. Datele de la inceputul acestei luni arata ca la robinetele localnicilor din anumite judete curge apa la tarife de lux in comparatie cu nivelul economic al zonei.
Astfel, judetele cu cea mai scumpa apa potabila sunt: Braila – 8,87 lei/mc, Galati – 8,30 lei/mc, Buzau – 8,23 lei/mc, Vaslui – 8,16 lei/mc, Iasi – 7,48 lei/mc, Calarasi – 7,40 lei/mc, Bistrita - 7,33 lei/mc.
Cu unele exceptii, aceste judete se numara printre cele cu cele mai mici venituri.
Judetele cu cele mai mari tarife pentru canalizare
Tot din raportul ANRSC aflam si care sunt judetele unde operatorii au impus cele mai mari tarife pentru servicii de canalizare/epurare din Romania. Pe primul loc in topul judetelor cu cele mai piperate preturi pentru canalizare/epurare se afla Ilfov cu 7,24 lei/mc. Pe locul urmator se plaseaza judetul Iasi cu 6,77 lei lei/mc, iar locul trei este adjudecat de judetul Olt cu 6,72 lei/mc.
Tarife mari pentru canalizare sunt percepute si in Sibiu, unde costul este de 6,32 lei/mc, Arges cu 6,31 lei/mc, Calarasi cu 6,21 lei/mc.
Localitati fara apa si canalizare in 2023
Cel mai recent raport al Ministerului Dezvoltarii arata ca 27% dintre unitatile administrativ-teritoriale din Romania nu au acces la o retea de apa, iar 57% nu beneficiaza de canalizare.
Desi procentul populatiei cu acces la facilitati de alimentare cu apa si canalizare a crescut in ultimii ani, multe zone din Romania sunt in continuare lipsite de aceste utilitati.
Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene declara la inceputul anului ca aproape doua milioane de romani vor fi conectati la sfarsitul lui 2023 la reteaua de apa si canalizare prin proiectele de infrastructura selectate in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020. La randul sau, ministrul Dezvoltarii preciza ca procentul de gospodarii cu acces la utilitati va creste prin implementarea proiectelor finantate prin Programul National “Anghel Saligny”.