Schema de ajutor pentru industriile cu traditie din Romania. Companiile pot accesa finantare pentru tehnologii noi, sustenabile

Schema de ajutor pentru industriile cu traditie din Romania. Companiile pot accesa finantare pentru tehnologii noi, sustenabile

O noua schema de ajutor de stat a fost adoptata de Executiv si vizeaza alocarea unei finantari de 2,25 miliarde lei pentru investitiile majore in industriile cu traditie in Romania. Ajutorul de stat se va acorda in baza unor cheltuieli eligibile precum realizarea de constructii, achizitie de echipamente si active necorporale, iar activele aferente investitiei trebuie sa fie noi.





Revigorarea industriilor cu traditie din Romania

Schema de ajutor de stat prevede finantarea nerambursabila pentru investitii cu impact major in economia romaneasca, ale caror costuri eligibile depasesc 50 milioane lei. Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Acordurile de finantare se vor emite pana la 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se va realiza in perioada 2025-2032.

Potrivit Ministerului Finantelor, finantarea acordata firmelor are drept obiective:

stimularea cresterii economice

incurajarea dezvoltarii antreprenoriale

sprijinirea investitiilor in tehnologii noi si sustenabile

dezvoltarea activitatilor economice ale intreprinderilor situate in regiunile mai putin dezvoltate

utilizarea produselor si serviciilor oferite de furnizorii locali.

Marcel Bolos, ministrul Finantelor:

Mizam ca prin aceasta alocare de 2,25 miliarde lei, antreprenorii locali devin catalizatori ai dezvoltarii regionale. In acelasi timp, inovatia devine moneda de schimb, fiind un impuls pentru revitalizarea industriilor traditionale, prin integrarea tehnologiilor noi si sustenabile. Mai mult, este o metoda prin care atragem investitii straine si contribuim la balanta import/export a Romaniei, mare parte din productia realizata in urma acestor investitii fiind destinata exportului”.

Cine poate aplica pentru schema de ajutor de stat?

Firmele care vor sa acceseze finantarea trebuie sa indeplineasca o serie de criterii printre care, sa realizeze o investitie initiala in Romania, in maximum 3 ani de la data demararii acesteia, in unul dintre sectoarele eligibile; sa nu intre in categoria „intreprinderilor in dificultate”; sa nu se afle in procedura de executare silita, insolventa, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare sau suspendare temporara a activitatii si sa nu faca obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat; sa nu beneficieze de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura costurilor salariale in cadrul aceluiasi proiect unic de investitii; sa nu efectueze o relocare catre unitatea in care urmeaza sa aiba loc investitia initiala.



Inregistrarea cererilor de acord pentru finantare se realizeaza in sesiuni anuale anuntate cu minimum 60 de zile lucratoare inainte, durata fiecarei sesiuni fiind de 30 de zile lucratoare. Ajutorul de stat se va acorda in baza unor cheltuieli eligibile precum realizarea de constructii, achizitie de echipamente si active necorporale, iar activele aferente investitiei trebuie sa fie noi.