Romania lui 2023: aproape jumatate din populatia tarii fara canalizare. Moldova si sudul Munteniei, pe ultimele locuri

Romania lui 2023: aproape jumatate din populatia tarii fara canalizare. Moldova si sudul Munteniei, pe ultimele locuri

In Romania in care se vorbeste despre digitalizare, inteligenta artificiala si independenta energetica, aproape jumatate din populatia tarii nu are acces la utilitati care sa asigure conditii de viata decente. Institutul National de Statistica a publicat o analiza a situatiei racordarii populatiei la sistemele de canalizare si epurare. Doar 59% din populatia Romania este conectata la reteaua de canalizare, iar cel mai rau stau regiunile Moldova si sudul Munteniei. Dintr-o analiza recenta a unui reprezentant al Guvernului aflam si ca 26% din populatia Romaniei inca nu este conectata la reteaua de apa.

 

Aproape jumatate de tara cu toalete in curte si fose septice

40,8% dintre cetatenii Romaniei sunt in continuare nebransanti la canalizare. Este realitatea anului 2023, evidentiata de statisticile oficiale ale INS. La finele anului 2022, populatia conectata la sistemele de canalizare a reprezentat 59,2% din populatia rezidenta a Romaniei

Asta inseamna ca un numar de 11.276.660 locuitori aveau locuintele conectate la sistemele de canalizare, iar in ceea ce priveste epurarea apelor uzate, populatia conectata la sistemele de canalizare prevazute cu statii de epurare a fost de 11.062.432 persoane, reprezentand 58,1% din populatia rezidenta a tarii.

La nivelul regiunilor de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populatiei conectata la sistemele de canalizare s-a inregistrat in regiunea Bucuresti-Ilfov (99,0%), urmata de regiunea Centru (70,7%) si Vest (68,4%). Gradul cel mai redus de racordare la sistemele de canalizare s-a inregistrat in regiunile de dezvoltare: Nord-Est (37,9%), Sud-Muntenia (41,1%) si Sud-Vest Oltenia (47,9%).

In anul 2022, in mediul urban populatia conectata la canalizare a fost de 9.845.613 persoane, reprezentand 98,9% din populatia rezidenta urbana a Romaniei, iar in mediul rural un numar de 1.431.047 persoane au beneficiat de servicii de canalizare, reprezentand 15,8% din populatia rezidenta rurala a Romaniei.

 “In Romania Viitorului nu se mai cara apa cu galeata”

Nici in ceea ce priveste alimentarea cu apa potabila, Romania nu sta foarte bine. “26% din populatia Romaniei inca nu este conectata la reteaua de apa-canalizare. Iar aici sunt inclusi batrani care trebuie sa scoata zilnic zeci de galeti de apa din fantana pentru gatit sau spalat”. Declaratia apartine ministrului Marcel Bolos si a fost facuta recent, in contextul lansarii programului “Prima Conectare”, derulat de AFM, prin care entru fiecare locuinta unde venitul pe membru de familie este mai mic de 1900 de lei lunar Guvernul Romaniei aloca 1900 de euro pentru lucrari de bransare si racordare la sistemul public de apa si canalizare. 80.000 de gospodarii ar urma sa beneficieze de acest program. Ministrul a dat sperante ca in 2021-2027 prin Programul Dezvoltare Durabila sunt disponibile fonduri pentru 6.977 km conducte noi sau optimizate. Astfel, peste 970.000 noi persoane vor fi conectate la reteaua de apa si 520.000 la reteaua de canalizare.