Romanul se comporta ca regele soselelor, cand conduce la el acasa, iar asta se vede clar in statistici. Romania se afla in topul tarilor cu cele mai multe accidente rutiere. Suntem fruntasi si in ceea ce priveste despagubirile platite in cazul fiecarui accident in baza politelor RCA. Motivele sunt cunoscute: lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate, teribilismul, alte preocupari la volan, lipsa respectului fata de autoritate (soferii romani respecta mai mult regulile de circulatie in alte tari, decat o fac in Romania), conducerea in stare de ebrietate sau sub influenta substantelor interzise.
400.000 de accidente anual, in Romania
Tragedii, oameni mutilati pe viata, familii destramate si pagube materiale uriase. Este bilantul pe scurt al evenimentelor rutiere care au loc pe soselele din Romania. Zilnic patru romani mor ca urmare a accidentelor rutiere. Datele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania arata ca Romania conduce in topul tarilor europene la acest capitol, cu circa 400.000 de accidente rutiere in fiecare an. Frecventa accidentelor rutiere este dubla in Romania fata de Polonia, de 2.6 ori mai mare decat in Ungaria si de 3.8 ori mai mare decat in Croatia.
La nivelul anului 2022, datele INS arata ca cele mai multe accidente rutiere s-au produs in Bucuresti, pe locurile urmatoare se afla Iasi, Cluj, Constanta, Suceava, Mures si Prahova. tot anul trecut, au rezultat 36.218 persoane accidentate, din care 4,5% persoane accidentate mortal.
Romania, in topul despagubirilor platite in cazul accidentelor
Potrivit UNSAR, pentru fiecare accident, asiguratorii din Romania platesc in baza politelor RCA despagubiri de peste 2.160 EUR, mai mult decat in alte tari din Europa Centrala si de Est. Pentru comparatie: in Polonia, dauna medie RCA este de 1.690 EUR, in Ungaria 1.920 EUR, iar in Croatia 2.010 EUR. Acest lucru inseamna ca, pentru fiecare accident, in Romania se platesc despagubiri cu pana la 28% mai mari decat in Polonia, cu 12% mai mari ca in Ungaria si cu 7% mai mari decat in Croatia.
Astfel, provocam mai multe accidente decat alte tari si platim, in medie, mai mult pentru fiecare dintre ele. Numarul accidentelor rutiere si despagubirile platite ca urmare a acestora influenteaza evolutia primelor RCA.
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania cere modificare legislatiei
“Avand in vedere si falimentele recente ale unor asiguratori care practicau preponderent asigurari RCA, devine absolut necesara modificarea corespunzatoare a Legii 132/2017 privind RCA – in sprijinul pagubitilor si al soferilor romani. Reamintim faptul ca, in ciuda dificultatii de a opera pe piata RCA, in fiecare zi calendaristica a anului 2022, industria de asigurari a platit peste 2 milioane EUR catre pagubitii implicati in accidente rutiere”, precizeaza UNSAR.