Romania a pierdut peste 1 milion de locuitori in ultimii 10 ani. Fenomenul de imbatranire se accentueaza.

Romania a pierdut peste 1 milion de locuitori in ultimii 10 ani. Fenomenul de imbatranire se accentueaza.

Primele rezultate definitive ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor, runda 2021, publicate de Institutul National de Statistica, starnesc ingrijorarea specialistilor. Tara noastra a pierdut peste 1 milion de locuitori de la recensamantul din 2011, iar fenomenul de imbatranire a populatiei se accentueaza. Consecintele sunt atat de ordin social, cat si economic.

 

Romania numara putin peste 19 milioane de locuitori

Potrivit datelor publicate de INS, populatia rezidenta a Romaniei, conform rezultatelor definitive ale RPL2021, este de 19.053.815 persoane. Se inregistreaza astfel o scadere cu 1,1 milioane locuitori fata de recensamantul din octombrie 2011. Persoanele de sex feminin reprezinta 51,5% din populatia rezidenta, iar 52,2% din populatia rezidenta traieste in mediul urban.

Datele definitive ale RPL2021 mai arat si faptul ca fenomenul de imbatranire a populatiei rezidente a Romaniei s-a adancit in ultimii zece ani, varsta medie crescand la 41,4 ani (fata de 40,8 ani la recensamantul anterior). Varsta medie este mai mare la femei, 43,6 ani fata de 40,1 ani la barbati.

Indicele de imbatranire demografica este de 121,2 persoane varstnice (de 65 ani si peste) la 100 de persoane tinere (sub 15 ani), iar raportul de dependenta demografica este de 55,5 persoane de varsta “dependenta” (sub 15 ani si de 65 ani si peste) la 100 persoane in varsta de munca (15-64 ani).

Efectele imbatranirii populatiei

Imbatranirea populatiei, subliniata si de datele statistice, starneste ingrijorare. Consecintele fenomenului de imbatranire se vor resimti atat in plan social, cat si economic.

Printre consecinte se numara: cresterea numarului de persoane varstnice si producerea unui dezechilibru in raportul varstnici-tineri, depopularea anumitor zone, cresterea costurilor cu asistenta medicala si cu asistenta sociala a persoanelor varstnice, scaderea natalitatii si a fertilitatii, reducerea populatiei active (cea care sustine economia)/ reducerea fortei de munca, cresterea presiunii asupra bugetului de stat, scaderea PIB-ului.

Totodata, Romania continua sa fie o tara de emigrare, fenomenul de emigrare reprezentant cea de a doua cauza principala a reducerii populatiei tarii si cresterii ponderii populatiei varstnice.