Romania, tara bugetarilor, are nevoie de investitii ale companiilor private ca de oxigen. Totusi, tara noastra nu reuseste inca sa satisfaca nevoile investitorilor si sa inspire stabilitate si progres. Romania se claseaza pe locul 28 in topul celor mai atractive 33 state din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, arata raportul PwC EMEA Entrepreneurial & Private Business Heatmap. Anterior ocupa locul 32.
Topul celor mai atractive tari pentru business
In realizarea clasamentului anual, au fost luati in calcul 64 de indicatori la noua categorii distincte: macroeconomie, mediu de afaceri, cadrul fiscal si de reglementare, sustenabilitate si clima, responsabilitate sociala si guvernanta, sanatate publica, educatie/competente/talente, tehnologie si infrastructura si ecosistemul de start-up-uri.
Tarile care au obtinut cele mai bune scoruri in 2023 au fost:
- Elvetia
- Suedia
- Germania
- Olanda
- Danemarca
- Norvegia
- Marea Britanie
- Finlanda
- Irlanda
- Spania
Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania:
“Cei mai importanti factori care contribuie la atractivitatea pentru investitii noi ale companiilor private sunt un mediu de afaceri puternic, un ecosistem vibrant de start-up-uri care atrag capital, o infrastructura de calitate (IT, internet, birouri) si o oferta de forta de munca bine calificata. Tarile care dispun de aceste atribute cheie raman pe radarul investitorilor privati, indiferent de provocarile economice sau sociale pe termen scurt. Romania a progresat usor la scorul general fata de editia anterioara”.
Capitolele deficitare ale Romaniei
Desi are un progres, Romania inca nu este suficient de atractiva pentru companiile private. Asta pentru ca evolutia din ultima perioada nu a garantat stabilitatea pentru mediul antreprenorial. Potrivit datelor raportului, analizate de RisCo, Romania ocupa locul 7 la capitolul macroeconomie si locul 8 la cadru fiscal si de reglementare.
Ceilalti indicatori sunt departe de a fi atinsi:
- tehnologie si infrastructura – locul 18
- responsabilitate sociala si guvernanta – locul 20
- sustenabilitate si clima – pozitia 21
- educatie/competente si talente – locul 22
- mediul de afaceri – locul 24
- ecosistemul de start-up-uri 24
- sanatate publica – locul 33.