Reguli de munca, in perioadele caniculare. Angajatorii risca amenzi de 2500 de lei. Au inceput controalele.

Reguli de munca, in perioadele caniculare. Angajatorii risca amenzi de 2500 de lei. Au inceput controalele.

Legislatia din Romania protejeaza angajatii in perioadele cu temperaturi extreme, atat in sezonul rece, cat si in sezonul cald. In perioadele caniculare, angajatorii sunt obligati sa ia masuri pentru protectia salariatilor. De la asigurarea a 2-4 litri de apa si pana la pauze si chiar intreruperea colectiva a lucrului, masurile sunt prevazute in O.U.G. nr. 99/2000. Inspectia Muncii a anuntat deja primele controale din aceasta vara, in contextul in care Administratia Nationala de Meterologie a transmis o informare de canicula pentru trei zile.

 

Controale in toate judetele, pe santiere si in firme

Inspectia Muncii a transmis ca a demarat verificarile privind aplicarea masurilor care trebuie intreprinse de angajatori pentru protectia persoanelor incadrate in munca, in perioada in care se manifesta temperaturi extreme ridicate.

Legea prevede faptul ca, in perioadele caniculare, angajatorii sunt obligati sa ia masuri minimale pentru ameliorarea conditiilor de munca, precum:

-reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;

- asigurarea ventilatiei la locurile de munca;

- alternarea efortului dinamic cu cel static;

- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.

Totodata, in ordonanta sunt prevazute si masuri pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:

- asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;

- asigurarea echipamentului individual de protectie;

- asigurarea de dusuri.

Angajatorii risca amenzi intre 1500-2500 de lei

Inspectorii din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Munca vor fi in teren in aceasta perioada pentru a verifica daca legea este respectata. Angajatorii care nu iau masuri pentru protectia salariatilor, in perioadele cu temperature ridicate, risca amenzi de la 1500 la 2500 de lei.

Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat:

Inspectorii de munca verifica respectarea tuturor reglementarilor prevazute pentru mentinerea starii de sanatate a lucratorilor expusi la tempertaturi extreme, si anume: asigurarea apei minerale adecvate, cate 2 - 4 litri/ persoana/ schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie si asigurarea de dusuri, asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate si trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea ori esalonarea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme. De asemenea, exista si posibilitatea intreruperii colective a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatilor in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale, daca temperaturile ridicate extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutive. De retinut ar fi faptul ca, pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca. In aceasta situatie, se vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata”.