Record de falimente. Afacerile din HoReCa, inchise pe banda rulanta

Record de falimente. Afacerile din HoReCa, inchise pe banda rulanta

2023 este un an greu pentru antreprenori. Efectele anilor de pandemie, dar si instabilitatea economica, criza energiei si scumpirile in lant, au pus lacatul pe afacerile din Uniunea Europeana. Romania se numara printre tarile cu business-uri inchise. Numarul falimentelor afacerilor din U.E. a atins cel mai inalt nivel din 2015. Asta in timp ce inregistrarea de afaceri noi a scazut in ultima perioada. Declaratiile de faliment au crescut cel mai mult in serviciile de cazare si alimentatie in trimestrul II din 2023.

 

Bilant negativ pentru mediul de afaceri din U.E.

Datele Eurostat arata ca in al doilea trimestru al anului 2023, numarul declaratiilor de faliment ale intreprinderilor din U.E. a crescut pentru al saselea trimestru consecutiv. Comparativ cu trimestrul precedent, numarul falimentelor a crescut cu 8,4% si a atins, astfel, cel mai inalt nivel de la inceputul culegerii datelor in 2015. In ceea ce priveste inregistrarile de afaceri noi, acestea au scazut cu 0,6% in trimestrul II al anului 2023.

Toate sectoarele economiei au inregistrat cresteri ale numarului de falimente in trimestrul II 2023 fata de trimestrul precedent. In ceea ce priveste domeniul de activitate in care s-au inregistrat cele mai multe falimente, topul este condus de afacerile din domeniul serviciilor de cazare si alimentatie (+23,9%), urmat de sectorul de transport si depozitare (+15,2%) si educatie, sanatate si activitati sociale.

La polul opus, in al doilea trimestru al anului 2023, au existat doua sectoare ale economiei in care numarul declaratiilor de faliment a fost mai mic comparativ cu perioada pre-pandemica: industrie si constructii.

Aproape 34.000 de firme radiate in Romania, in primele sase luni din 2023

Potrivit datelor oficiale transmise de ONRC, 33.895 de firme au fost radiate la nivel national in primele sase luni din 2023.  Cele mai multe radieri au fost inregistrate in municipiul Bucuresti si in judetele Cluj, Timis si Constanta. De altfel, aceste judete au cea mai intensa activitate economica. Cele mai putine radieri au fost consemnate in judetele Ialomita, Covasna si Giurgiu.

Pe domenii de activitate, numarul cel mai mare de radieri a fost inregistrat in comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, agricultura, silvicultura si pescuit.