Program de accelerare a dezvoltarii IMM-urilor. Firmele vor putea accesa credite de 500 de milioane de lei

Program de accelerare a dezvoltarii IMM-urilor. Firmele vor putea accesa credite de 500 de milioane de lei

Autoritatile din Romania vor sa reduca decalajul intre firmele romanesti si companiile cu traditie pe piata europeana. Ministerul Antreprenoriatului si Turismului pregateste un instrument de finantare prin care firmele sa poata accesa credite pentru digitalizarea proceselor de productie si innoirea tehnologiilor cu unele verzi, nepoluante.

 

Dezvoltarea IMM-urilor romanesti, stimulata de stat

Proiectul, lansat in consultare publica de Ministerul Antreprenoriatului prevede faptul ca firmele vor putea obtine credit in valoare minima de 500.000.000 lei pentru digitalizarea proceselor de productie si innoirea tehnologiilor cu unele verzi, nepoluante. Din totalul sumei, MAT va acorda o prima de capital de cel mult 100.000 lei/IMM, aceasta fiind destinata diminuarii si reesalonarii creditului.

Unul dintre obiectivele programului este de a stimula firmele romanesti sa se dezvolte si material prima sa fie prelucrata in tara, evitand astfel importurile masive, la preturi superioare.

Antreprenorii au nevoie de noi programe care sa le asigure capitalizarea afacerilor pentru a achizitiona tehnologia necesara cresterii competitivitatii. Romania se afla pe piata unica de 16 ani si trebuie sa fim constienti ca fara politici publice care sa diminueze decalajul fata de companii cu traditie pe piata europeana, vom continua sa importam produse cu valoare adaugata mare, exportand doar materiale prima. Ma bucur sa stiu ca inca un obiectiv din programul de guvernare este in line dreapta si ca avem definitivata procedura pentru programul de accelerare a dezvoltarii IMM-urilor”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului si turismului.

In urma implementarii „Programului de accelerare a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii”, autoritatile si-au propus sa fie cel putin 500 de IMM-uri active in economia nationala; cel putin 500 companii verzi si/sau digitalizate; cel putin 12,5 milioane lei investitii in digitalizarea si/sau transformarea verde a IMM-urilor; cel putin 500 de investitii in tehnologii noi in domeniul productiv autohton si cel putin 300 miliarde lei investitii in retehnologizarea  intreprinderilor din domeniul productiei.

O conditie de eligibilitate importanta, care odata incalcata va aduce sactiunea recuperarii sumelor acordate, este mentinerea activitatii IMM-urilor beneficiare, in stare de functionare, pe toata  durata de implementare a programului.

Perioada de implementare a programului ar putea avea o durata de 5 ani, conform proiectului aflat in consultare publica.