Pilonul III, gandul la o batranete linistita. Maxim istoric pentru sistemul pensiilor facultative.

Pilonul III, gandul la o batranete linistita. Maxim istoric pentru sistemul pensiilor facultative.

Gandul la batranete ii nelinisteste pe multi romani. Dupa o viata de munca, multi se tem ca vor ajunge sa traiasca dintr-un venit foarte modest sau la limita supravietuirii. Sistemul public de pensii nu mai reprezinta o garantie pentru unii romani, care aleg sa economiseasca prin fondurile de pensii private facultative. In sistemul pensiilor facultative Pilon III poate deveni participant orice persoana care castiga venituri dintr-o activitate profesionala impozitata, cum ar fi: salariatii, persoanele care lucreaza pe cont propriu sau care obtin venituri din alte activitati.



Numarul total de participanti la Pilonul III a ajuns astfel la 710.000 la final de 2023

Spre deosebire de pensiile private obligatorii - Pilonul II, legislatia privind pensiile facultative nu conditioneaza participarea la fondurile de pensii facultative in functie de varsta, oricine avand posibilitatea sa contribuie la un fond de pensii facultative cu pana la 15% din veniturile brute realizate lunar.

Potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, 83.000 de romani au inceput in 2023 sa economiseasca pentru varsta retragerii prin fondurile de pensii private facultative (Pilonul III). Numarul total de participanti la Pilonul III a ajuns astfel la 710.000 la finele lui 2023, in numele carora cele 10 fonduri de pensii facultative administreaza active nete de 4,74 de miliarde de lei, in crestere cu 31% fata de 2022 si reprezentand un maxim istoric pentru sistem.

Pe intreaga durata de functionare (2007-2023), fondurile de pensii facultative au generat un randament mediu anual de 6,13%, comparativ cu o rata medie anuala a inflatiei de 4,61%, conform calculelor APAPR.

80.000 de romani au incasat deja banii din Pilonul III

Tot potrivit datelor furnizate de APAPR, fondurile de pensii facultative au efectuat deja plati in valoare totala de cca. 635 de milioane de lei catre aproape 80.000 de beneficiari in perioada 2007-2023, din care 115 milioane de lei doar in 2023. Participantii la Pilonul III isi pot primi banii acumulati oricand dupa implinirea varstei de 60 de ani, ei putand sa contribuie in continuare si dupa aceasta varsta.

Banii economisiti in Pilonul III pot fi primiti fie ca plata unica, fie in transe lunare egale pe durata a cel mult 5 ani. In cazul nefericit al decesului participantului, banii acumulati in Pilonul III revin mostenitorilor legali sau testamentari.

Incepand cu 1 ianuarie 2024, regimul fiscal al platilor catre beneficiari s-a imbunatatit, in sensul ca baza de calcul pentru cota de impozit pe venit de 10% nu mai este intreaga suma acumulata, ci doar castigul obtinut prin investire de fondurile de pensii facultative, in plus fata de contributiile virate.

La Pilonul III de pensii facultative pot contribui toti romanii care inregistreaza venituri de natura profesionala, dar si angajatorii, care pot oferi contributii suplimentare la Pilonul III in numele salariatilor. In prezent, contributiile la Pilonul III sunt deductibile in limita a 400 EUR / an atat pentru persoanele fizice, cat si pentru angajatori.