Echilibrul cerere-oferta pe piata muncii din Romania este un deziderat greu de atins. La inceputul verii, Romania avea aproape 226.000 de someri si totusi peste 62.000 de locuri de munca vacante. De ce nu sunt ocupate? Un raspuns poate fi: pentru ca somerii nu indeplinesc cerintele angajatorilor sau au pretentii salariale peste cele oferite de potentialii angajatori. Se cauta personal calificat si meseriasi, dar creste numarul de muncitori necalificati fara loc de munca si someri cu studii superioare.
Rata somajului in Romania este de 2.88%
Potrivit datelor oficiale publicate de ANOFM, la sfarsitul lunii mai 2023, rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 2,88%, iar numarul total de someri la finele lunii mai 2023 a fost de 225.942 de persoane. Cei mai multi someri proveneau din mediul rural -161.529, in timp ce 64.413 someri erau din mediul urban. In continuare, cei mai multi someri aveau intre 40 – 49 de ani (56.216), urmati de cei cu varsta peste 55 ani (46.986), la polul opus aflandu-se persoanele intre 25 – 29 de ani (15.464).
Desi exista stimulente pentru angajatori, in continuare ezita sa incadreze persoane peste 45-55 de ani. Printre motivele des intalnite se numara: nevoia de forta de munca tanara, cu rezistenta la stress, schimbari si diferite competente (digitale).
In ceea ce priveste nivelul de instruire, somerii fara studii si cei cu nivel de instruire primar au o pondere insemnata in totalul somerilor inregistrati in evidentele ANOFM (30,05%). Somerii cu nivel de instruire gimnazial reprezinta 33,52% din totalul somerilor inregistrati, iar cei cu studii universitare 4,73 %.
62.000 de locuri de munca vacante la nivel national si oferte pentru strainatate
Desi numarul somerilor este mare, in baza de date a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca erau in continuare 62.185 locuri de munca vacante la nivel national.
3.125 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (programator; functionar administrativ; inginer in diferite domenii de activitate; technician electronica; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist in economie generala etc.), 9.706 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrator comercial; agent de vanzari; curier; conducator auto transport rutier de marfuri; sofer autoturisme si camionete etc), 12.128 pentru persoanele cu studii profesionale (lacatus mecanic; sudor; confectioner asamblor articole din textile; fierar betonist; operator confectioner), restul de 37.226 locuri de munca fiind destinate persoanelor fara studii sau cu studii primare/gimnaziale (agent de securitate; manipulant marfuri; muncitor necalificat la captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet).
Meseriasii sunt foarte cautati in continuare, dar greu de gasit pe piata muncii. Scolile de meserii sunt evitate de elevi, desi ofera o diploma si burse de studii. In schimb, facultatile scot absolventi pe banda rulanta, numai ca…nu in functie de cererea din piata. Se cauta profesionisti in special pentru domeniile IT, economie si inginerie.
Cei care vor sa lucreze in strainatate au la dispozitie 247 locuri de munca vacante in Spatiul Economic European, prin reteaua EURES. Norvegia ofera 104 locuri de munca pentru: farmacist; instalator; electrician; mechanic.
In Austria erau disponibile 70 locuri de munca pentru: sudor TIG pentru constructie tevi; constructor tevi conform ISO; supraveghetor conducte industriale; sudor TIG/MAG pentru constructie si reparatii rezervoare; masinist, Irlanda pune la dispozitie 21 locuri de munca pentru ingrijitori copii, iar in Germania sunt cautati electronisti - specializati in mentenanta; operatori utilaje si instalatii; zidari; asistenti medicali.