Peste 80% dintre operatorii economici s-au inscris in platforma Sistemului de Garantie-Returnare. Ce amenzi risca cei care nu s-au conformat?

Peste 80% dintre operatorii economici s-au inscris in platforma Sistemului de Garantie-Returnare. Ce amenzi risca cei care nu s-au conformat?

Incepand cu data de 30 noiembrie 2023, toti consumatorii din Romania vor putea sa returneze in magazine ambalajele de bauturi din plastic, sticla sau metal. Sistemul de Grantie-Returnare, asumat de Guvernul Romaniei, prevede inregistrarea obligatorie in baza de date a tuturor comerciantilor, producatorilor si importatorilor de bauturi. Potrivit datelor disponibile pe platforma  RetuRO Sistem Garantie Returnare, 80% dintre operatorii economici vizati s-au inscris, fiind in diferite etape ale procesului.

 

Ce este Sistemul de Garantie-Returnare?

Infiintarea Sistemului de Garantie-Returnare reprezinta o masura prin care autoritatile spera la o mai buna gestionare a deseurilor la nivel national si cresterea gradului de reciclare. Prin implementarea SGR, romanii vor plati o garantie de 0,50 RON atunci cand vor cumpara o bautura (apa, bauturi racoritoare, bere, cidru, vin, bauturi spirtoase) de la un comerciant.

Sistemul se aplica pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticla, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 l si 3 l, inclusiv. Pentru a fi usor de identificat, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. Dupa golirea ambalajului, consumatorul va trebui sa il aduca intr-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianti, practic, in orice magazin din Romania. In schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi inapoi, pe loc, valoarea garantiei platite initial, fara a fi necesara prezentarea bonului fiscal, chiar daca respectivul produs nu a fost cumparat din acea locatie”, se arata in procedura platformei returosgr.ro.

Sanctiuni pentru operatorii care nu respecta legea

Producatorii si importatorii de bauturi, dar si companiile care comercializeaza bauturi catre consumatorii finali, inclusiv magazinele online, operatorii care vand prin intermediul automatelor, industria HoReCa dar si cei care comercializeaza aceste produse ca si gama complementara au obligatia legala de a se inscrie in baza de date a platformei.

Cei care nu se inscriu in SGR risca amenzi intre 20.000 si 40.000 de lei, iar din decembrie 2023 nu mai pot face comert cu marfuri in ambalaje SGR. Mai mult, risca si suspendarea activitatii.

Datele lunii aprilie arata ca aproximativ 63.300 operatori economici se inscrisesera in platforma, dintre care peste 38.400 au completat toate etapele procesului de inregistrare.  Garda de Mediu va continua controalele in perioada urmatoare pentru a stabili nivelul de conformare al operatorilor economici.

SGR va intra in functiune pe data de 30 noiembrie 2023, cand consumatorii vor putea returna ambalajele din PET, sticla si metal si vor primi pe loc valoarea garantiei platite la achizitionarea produsului.