Parcuri industriale pentru IMM-urile din Sud-Vestul Olteniei. Primariile vor putea accesa pana la 7 milioane de euro.

Parcuri industriale pentru IMM-urile din Sud-Vestul Olteniei. Primariile vor putea accesa pana la 7 milioane de euro.

Primariile din Sud-Vestul Olteniei vor putea accesa pana la 7 milioane de euro pentru dezvoltarea de parcuri industriale. ADR Sud-Vest Oltenia a lansat recent, in consultare publica, proiectul de Ghid al solicitantului pentru apelul de proiecte „Parcuri industriale”, din cadrul Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027.

Avantajele parcurilor industriale

Atragerea investitorilor si crearea de noi locuri de munca reprezinta singura sansa de dezvoltare sanatoasa a comunitatilor locale. Pe langa ofertele de munca, firmele contribuie si la bugetele locale prin taxe si impozite, sume ce pot fi ulterior folosite pentru investitii in comunitate. Pentru a convinge antreprenorii sa investeasca, UAT-urile trebuie sa puna la dispozitie resurse si oportunitati. Parcurile industriale reprezinta cea mai buna solutie pentru atragerea investitorilor. Avantajele sunt numeroase: infrastructura, facilitati si servicii puse la dispozitia antreprenorilor, proceduri administrative simplificate, accesarea unor masuri de sprijin. De cealalta parte, forta de munca locala poate fi angajata de companiile gazduite de parcul industrial, ceea ce contribuie la reducerea somajului.

Fonduri europene pentru infiintarea de parcuri industriale in Oltenia

ADR Sud-Vest Oltenia a lansat, in consultare publica, proiectul de Ghid al solicitantului pentru apelul de proiecte „Parcuri industriale” prin care se doreste atragerea investitorilor, sprijinirea infiintarii de noi unitati de productie si crearea de locuri de munca, in comunitatile locale. Consultarea publica pentru ghidul de finantare din cadrul Programului Regional Sud-Vest Oltenia este deschisa pana pe data de 28.08.2023.

Pot depune proiecte autoritatile publice locale din mediul urban sau rural din regiunea Sud-Vest Oltenia pentru investitii de minimum 1.000.000 euro si maximum 7.000.000 euro. Ajutorul financiar nerambursabil: maximum 60% din valoarea cheltuielilor eligibile. Judetele vizate sunt: Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea.

Beneficiarii au la dispozitie un buget de 13.503.529 euro, din care 85% fonduri europene si 15% de la bugetul de stat.

 

 Ce se finanteaza?

  • amenajarea terenurilor, racordarea la utilitati, constructie/reabilitare cladiri, dotari;
  • amenajarea structurilor de servicii comune pentru rezidentii parcurilor industriale;
  • asigurarea de servicii specializate pentru IMM-urile rezidente.