Hartia și importanța reciclarii hartiei

Hartia și importanța reciclarii hartiei

Hârtia, sub toate formele ei, este peste tot în jurul nostru: nu exista casă, birou, domeniu de activitate care să nu folosească hârtia sau un derivat al acesteia într-o formă sau alta, fie că vorbim despre hârtie de scris, carton, hârtie pentru desen, hârtie pentru xerox sau imprimantă. Chiar și tu, cel care citești acest articol ai o coală de hârtie sau o agendă, o revistă, o carte sau o cutie de carton într-un sertar, pe o masă, pe birou. Și este mai mult ca sigur că ai un sac în care arunci hârtia folosită pentru ca mai apoi aceasta să poate fi reciclată. Însă lucrurile n-au stat așa dintotdeauna.

In Evul Mediu, de exemplu, hârtia era un lux. Prețul hârtiei era destul de ridicat chiar dacă mai mic decât cel al pergamentului. Acesta este unul dintre motivele pentru care cărțile tipărite erau gândite să lase loc cititorului să facă adnotări pe marginea filei, adnotări ce purtau denumirea de textus inclusus.

Apariția echivalentului notelor adezive de azi se datoreaza tot costului ridicat: nimic nu se pierdea, totul se refolosea. In urma procesului de fabricație al pergamentului rămâneau adeseori bucăți mici de pergament ce nu puteau fi folosite ca atare și care de regulă erau utilizate în fabricarea următoarei bucăți de pergament. Într-un ghid pentru profesori și viitorii studenți, publicat în anii 1200 sub denumirea De discipline scholarum, aceștia era încurajați să aibă asupra lor astfel de bucăți de pergament pentru a-și putea lua notițe. Câteva dintre ele au supraviețuit trecerii timpului pentru că au fost lipite de autor intr-un manual.

Prima fabrică de hârtie din Europa a apărut în Troyes, Franta, în 1338 și a fost urmată de fabrica de hârtie din Nuremberg, Germania, in 1390. Mai tarziu, in secolul XVII, un emigrant german stabilit lângă Philadelphia, construiește prima fabrică de hârtie din America.

Suntem încă în perioada în care hârtia era fabricată din fibre textile adică din cârpe și haine vechi. Însă apariția faimoasei prese a lui Gutenberg din 1453 face ca litera scrisă să circule mult mai repede. Ca urmare , interesul pentru cunoaștere crește iar odată cu creșterea interesului pentru cuvântul scris, crește și cererea de hârtie. De aici, nevoia de a găsi un alt material, mai ieftin și mai la îndemână, din care hârtia să poată fi fabricată așa încât să acopere cererea tot mai mare. Soluția vine în anul 1719: francezul Rene Antoine Ferchault de Reaumur propune lemnul ca materie primă pentru obținerea hârtiei. Cu toate astea a trebuit să treacă mult peste 100 de ani de la ideea lui și pană la obținerea hârtiei de calitate pe care o folosim azi.

Odată cu revoluția industrială și producerea hârtiei în masă au apărut însă noi probleme: mai întâi defrișările și apoi nivelul de poluare pe care fabricarea de hârtie îl produce.

Chiar și azi, în era digitală, omenirea folosește anual peste 12 milioane de tone de hârtie și carton Lăsată să se descompună în aer liber, hârtia eliberează metan, un gaz cu efecte mult mai puternice asupra stratului de ozon decât dioxidul de carbon. Aceste efecte împreună cu cantitatea uimitoare de lemn necesar pentru extragerea celulozei fac ca iar industria producătoare de hârtie să fie una dintre cele mai poluante la nivel global.

Hârtia reciclată: un pas mare pentru planetă

In cazul hârtiei, reciclarea este cu adevărat soluția. Iată câteva dintre motivele pentru care este important și benefic să folosim hârtie reciclată.

  • Reciclarea unei tone de hârtie, salvează de la tăiere sau 17 copaci sau 0,4 hectare de pădure.
  • Hârtia este o sursă regenerabilă: poate fi reciclată de până la 11 ori pentru obținerea diferitelor tipuri de carton pe care le folosim.
  • Pentru producerea hârtiei este nevoie de 115 000 litri de apa. În procesul de reciclare a hârtiei este nevoie de doar 25% din cantitatea de apă necesară producerii ei. În plus, reciclând, poluarea apei este redusă cu 92%.
  • Reciclarea hârtiei echivalează și cu un aer mai curat: comparativ cu fabricarea hârtiei, reciclarea acesteia reduce poluarea din aer cu 75 %

Cu o istorie veche de aproape 2000 de ani, hârtia a jucat un rol important în dezvoltarea umanității din foarte multe puncte de vedere. În ciuda tehnologizării și digitalizării, hârtia nu dă semne că va dispărea iar folosirea ei este și va rămâne o constantă în viețile noastre. Așadar, reciclarea și folosirea hârtiei reciclate este răspunsul, indiferent care este tipul de hârtie despre care vorbim.